Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre unga utan jobb

Arbetslösheten sjunker bland ungdomar i Sverige och i Jämtlands län. Att fler unga får ett jobb är en av de viktigaste frågorna för Nya moderaterna. Vi har därför gått fram med reformer såsom instegsjobb, nystartsjobb, YA-jobb, sänkta arbetsgivaravgifter för unga anställda och sänkt restaurangmoms. Och det ger resultat. 111 färre ungdomar är arbetslösa i Jämtland i dag jämfört med för ett år sedan, enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen.

Att jobben, när konjunkturen nu vänder, kommer fler ungdomar till del är positivt. Men det är inte tillräckligt. Sverige behöver en tydlig arbetslinje även fortsatt för att få mer resurser till allt det som är vårt; skola, vård och omsorg. I ett läge när Sverige gått starkt ur den värsta ekonomiska krisen i Europa sedan 30-talet och arbetslösheten sjunker – är det inte läge för ett rödgrönt experiment med jobben.

Arbetslinjens främsta motståndare, Socialdemokraterna, vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga och dubblera restaurangmomsen i en bransch där många ungdomar, inte minst i Jämtland, idag får sin första viktiga arbetslivserfarenhet. Bara i Östersund motsvarar de höjda arbetsgivaravgifterna årslönen för 322 heltidsanställda ungdomar.

Valet i höst handlar om jobben. Över 250 000 nya jobb har kommit till sedan 2006 trots en långdragen lågkonjunktur. Alliansregeringen har arbetat brett med att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och arbetslösheten bland unga minskar nu brett över landet. I det läget bör varje väljare ställa sig frågan – har vi råd att testa ett rödgrönt regeringsalternativ som riktar en skattechock mot ungdomsjobben?

Jessica Polfjärd (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Pär Jönsson (M), Oppositionskommunalråd, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel