Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre timmar i hemtjänsten

Färre besökstimmar hos brukare och en resurssnålare organisation har lett till stora besparingar inom hemtjänsten i Östersund.

Inför 2013 fanns ett årligt sparkrav på totalt 32 miljoner kronor inom vård- och omsorgsnämnden i Östersund. De senaste beräkningarna tyder på att nämnden under året inte kommer att lyckas spara fullt så mycket i sin verksamhet. Men prognosen visar att kostnaderna fram till årsskiftet har minskats med nästan 20 miljoner kronor.

En stor del av besparingen har gjorts inom hemtjänsten där antalet timmar ute hos brukarna har minskats från cirka 70 000 till 66 000 timmar per månad. Målsättningen är att antalet hemtjänsttimmar ska minskas med ytterligare cirka 1 000 per månad.

– Det går att styra på flera sätt. Ett är att titta på biståndshandläggningen och se till så att vi jobbar bra med den. Brukarna ska få sina behov tillgodosedda men varken mer eller mindre och på rätt sätt, säger Börje Hoflin som är chefsekonom på vård- och omsorgsförvaltningen.

Han säger att Östersunds kommun i en jämförelse med andra jämförbara kommuner har legat relativt högt när det gällt andelen hemtjänsttimmar.

Ytterligare en faktor som har lett till minskad tid för hemtjänsten är att personer som har behövt väldigt mycket hjälp i hemmet har flyttat till ett boende.