Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre sökande till gymnasiet – program riskerar att slopas

Det är 52 elever som sökt till Härjedalens gymnasium i första hand. Det är tio stycken färre än förra året och inte ens hälften av de som gått ut nian i år.

– Vi måste göra allt i vår makt för att få ha kvar gymnasieskolan, säger rektorn Barbro Nässelqvist.

Annons

Förra året blev det cirka 90 elever på Härjedalens gymnasium efter alla avhopp, programbyten och hemflyttningar. Barbro Nässelqvist och Linus Silow, rektorer på Härjedalens gymnasium, hoppas på att få hem många elever även till hösten.

– Det är en utopi att få hem alla elever från den egna kommunen eftersom vi har så få program, men vi hoppas på några stycken i alla fall, säger Barbro Nässelqvist.

– Det är inte förrän på uppropsdagen som vi får reda på den exakta siffran, säger Linus Silow.

Det är få ansökningar till flera av programmen som börjar till hösten. Fordonsprogrammet och n aturvetenskapsprogrammet har fyra förstahandsansökningar vardera och h otell- och restaurangprogrammet har tio men bara tre som är förstahandsval.

– Det finns ett beslut om att det måste vara minst fem elever för att hotell- och restaurangprogrammet ska få fortsätta. Om vi inte lyckas med det måste vi ringa runt till eleverna och säga som det är, berättar Barbro Nässelqvist.

Barn- och fritidsprogrammet och t eknikprogrammet startar inte alls eftersom det kommit in för få sökningar. Däremot har i ndividuella programmet 16 elever varav tio av dem endast saknar ett betyg för att bli behöriga till gymnasiet.

– Vi ger inte upp hoppet. Till hösten är det fokus på att se till att både lärare och elever trivs och vi ska jobba aktivt för att få ha kvar våra elever från Härjedalen, säger Barbro Nässelqvist.