Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre politiker i Östersund nästa år

67 ledamöter i Östersunds kommunfullmäktige ska bli 61.

Men förändringen kan ske först nästa höst.

Annons

Färre ledamöter i Östersunds kommun är varken en ekonomisk eller demokratisk eller besparing. Ungefär så konstaterar de ansvariga i gruppen med det inte så korta namnet: Ledningsgruppen för översyn av politiska organisationen.

I dag har Östersunds kommunfullmäktige 67 ledamöter från åtta politiska partier. Enligt ett förslag som ska beslutas i fullmäktige nästa vecka ska antalet minskas med sex ledamöter efter kommunvalet 2014.

"Det finns knappast något samband mellan graden av demokrati och antalet ledamöter i fullmäktige. Ett fullmäktige med färre ledamöter med en aktiv spänst i diskussionen kan vara väl så demokratiskt som ett fullmäktige med fler ledamöter" står det i förslaget.

Den som besparing som görs blir mellan 100 000 och 300 000 kronor, beroende på hur man räknar.

"Ledningsgruppen har varit mycket tydlig med att slå fast att eventuellt frigjorda ekonomiska resurser vid en minskning av antalet ledamöter skall användas för att stärka kommunfullmäktiges ställning och inte utgöra en allmän besparing".