Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre politiker i Bräcke

Annons

Rädda ekonomin och minska antalet politiker i Bräcke. Bräcke kommun ligger i en färsk undersökning på sjätte plats på listan över Sveriges fattigaste kommuner. Bräcke är dessutom den kommun i landet som gör näst störst förlust per invånare. På topp-tiolistan över landets rikaste kommuner finns både Östersund och Härjedalen. Detta motbevisar Socialdemokraternas påstående om att Bräcke genom sitt geografiska läge och sin befolkningsstruktur blir offer i den borgerliga alliansens Sverige. Kort sagt, det spelar roll hur man sköter sin ekonomi. Bräcke har landets näst högsta kommunalskatt. Det är tyvärr också ett kvitto på att ekonomin är allt annat än välskött i Bräcke.

Om det fanns ett samband mellan antal politiker och god ekonomi verkar det som att ju fler politiker som ska styra – desto sämre ekonomi. Så är det knappast, det viktiga är att rätt politiker får styra och att styra på rätt sätt. Vi Bräckemoderater har i flera år drivit att kommunen bör minska antalet politiker. Bräcke kommun har idag 41 ledamöter i kommunfullmäktige. Efter valet blir det en marginell minskning till 39. Det innebär ändå flest fullmäktigeledamöter i förhållande till folkmängden bland länets kommuner, kanske till och med bland landets alla kommuner. Vi vill minska antalet politiker betydligt mer och verka för att Bräcke kommun får en nedbantad och effektiv politisk organisation.

Vi har också motionerat om att införa effektivare arbetsformer i kommunfullmäktige. Dessa frågor hänger ihop. Vi vill att Bräckes politiska organisation ska genomsyras av moderna, effektiva, tillgängliga och demokratiska arbetsformer. Detta är också en ekonomisk fråga. I det allvarliga ekonomiska läge kommunen befinner sig, innebär våra förslag en besparing. Det handlar inte om stora pengar, men det är viktigt att vi politiker drar vårt strå till stacken och aktivt bidrar till att rädda Bräckes ekonomi.

Johan Loock (M), ordförande

Veronica Eklund (M) oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel