Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre lodjur och fler örnar i länet

Lodjuren har blivit färre, järvarna har stärkt sin position och kungsörnarna har blivit fler.

Det är också klart att ett vargpar etablerat sig i länet.

Annons

Det visar resultatet av rovdjursinventeringen som gjorts i Jämtlands län. Inventeringen har genomförts mellan 1 oktober 2009 och sista september i år.

• Det står klart att ett vargpar etablerat sig i det som kallas Tandsjöreviret, i södra Härjedalen. Ytterligare åtta vargindivider har bekräftats i länet.

• Inventeringen av lodjur visar att 36 familjegrupper - hona med unge - har dokumenterats i länet. En av dessa familjegrupper delas med Gävleborgs län.

Lodjuren har inte legat på en så låg nivå sedan 2004, konstaterar länsstyrelsen.

• 23 familjegrupper av järv har dokumenterats, varav fem delas med grannlän då de finns inom fem kilometer från gränser till andra län.

Antalet familjegrupper har legat på cirka 20 de senaste åren men i år konstateras en starkare etablering i de östra länsdelarna.

• 24 lyckade kungsörnshäckningar har ägt rum i länet. Det är en ökning sedan förra året då det var åtta häckningar.

Länsstyrelsen gör inventeringen varje år i samarbete med samebyarna i länet.

Huvudsyftet med inventeringen är att följa rovdjursstammarnas status och utveckling samt att ge underlag till Sametinget för rovdjursersättningen till samebyarna.

Björnar förekommer i alla samebyars betesområden i länet, men årliga inventeringar av björnstammen görs inte.