Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre jobbdöda i lågkonjunkturen

Aldrig någonsin har så få i Sverige dött i olyckor på jobbet som 2009.

Det måste inte vara ett tecken på säkrare arbetsplatser, snarare speglar det lågkonjunkturen: Färre jobbar och färre dör på jobbet.

Annons

Arbetsmiljöverkets beskrivningar av förra årets dödsolyckor speglar en våldsam dramatik på svenska arbetsplatser. En montageledare föll fyra våningar vid balkonginglasning, en pappersvaruarbetare klämdes till döds under en rulle och en brevbärare dödskrockade med ett tåg. En jordbrukare fastnade i en vedklyv och dog, en annan stångades till döds av en tjur.
Totalt inträffade 39 dödsolyckor på svenska arbetsplatser förra året, om man räknar in egenföretagarna. Det kan jämföras med 68 dödsolyckor 2008 och 75 dödsolyckor 2007.
– Lågkonjunkturen kan ha spelat roll. Det är färre som jobbar inom industrin, säger Monica Julin på Arbetsmiljöverkets statistikenhet.
Mindre trafik
Så sent som våren 2008, bara några månader före finanskraschen, talade Arbetsmiljöverkets utredare om ”en oroande utveckling”. Då såg man tillbaka på en 35-procentig ökning av antalet jobbrelaterade dödsolyckor under den senaste femårsperioden.
Jordbruk, skogsbruk och byggverksamhet pekades ut som de värsta branscherna och arbetande i åldern 55+ som klart överrepresenterade i dödsstatistiken.
Sedan vände konjunkturen.
Det ledde bland annat till mindre trafik på vägarna, färre trafikolyckor och färre omkomna inom transportsektorn: 17 omkomna 2008 och nio omkomna 2009.
Inom byggindustrin minskade dödstalen från 17 till nio år 2008–2009.
Tydlig trend
Däremot grumlas bilden av siffrorna från tillverkningsindustrin. Trots att färre jobbade där ökade antalet dödsolyckor från tio 2008 till elva 2009.
– Man kan inte dra några större slutsatser av statistik från ett enda år, säger Monica Julin.
Blickar man några decennier bakåt är trenden mot allt färre dödsolyckor på jobbet mycket tydlig: Vid mitten av 1950-talet var antalet jobbrelaterade dödsolyckor bland arbetstagare fler än 400 per år och sedan har det i stort sett gått kraftigt nedåt.
– Det var en helt annan arbetsmarknad, exempelvis var många fler sysselsatta inom tillverkningsindustrin.

Mer läsning

Annons