Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre gymnasieelever kostar kommuner ytterligare miljoner

Jämtlands Gymnasium behöver ytterligare 5 miljoner för att täcka omställningskostnader när antalet 16-åringar minskar i länet.

Annons

Det här framgår av en delårsrapport.

Vid ett möte i går beslutade därför direktionen för Jämtlands Gymnasium att begära mer pengar från ägarkommunerna.

Jämtlands gymnasium omfattar utbildningar på följande platser: Palmcrantz, Wargentin, Österängen, Bräcke, Bispgården, Fyrvalla och i Krokom.

Till och med 2016 minskar antalet gymnasister med cirka 40 procent och kostnader motsvarande över 100 miljoner kronor måste skäras bort.

En del av kostnadsökningen har uppstått sedan friskolorna kostat mer än planerat. Riktlinjerna för beräkning av bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor revideras nu.

I går sa man ja till planerna på att bygga ut Wargentinsskolan i Östersund.

Byggstart sker någon gång 2011. Renoveringar och uppfräschningar invändigt pågår redan. Höstterminen 2014 ska alla kunna flytta in.

Det finns också en inriktning för att Jämtlands Gymnasium ska ta över Åsbygdens Naturbruksgymnasium.

Ett antal utredningar om gymnasiets huvudmannaskap har genomförts och samtliga har föreslagit att det flyttas från landstinget.

Fastigheterna i Ås ska däremot fortsätta att ägas av landstinget och hyras ut till gymnasieförbundet.

– Vi jobbar med att utveckla utbildningarna överhuvudtaget. Naturbruksgymnasiet är för viktigt för att inte finnas kvar i länet om vi ska säkra det långsiktiga behovet. Vi tittar på vilka verksamheter vi skulle kunna ha där med bra samverkan, säger Mona Modin Tjulin (S) ordförande i direktionen.

– Det känns som ett roligt beslut.