Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre friskolor godkänns - ingen i länet startar

Skolinspektionen har blivit hårdare i sina bedömningar.

Ingen friskoleansökan i länet har godkänts i länet inför kommande läsår.

I den senaste ansökningsomgången har bara 39 skolor i landet fått klartecken att starta eller utöka en befintlig friskola.

Endast en av fyra ansökningar inför kommande läsår får helt eller delvis godkänt, konstaterar Skolinspektionen.

Faktum är att antalet ansökningar om friskolor har minskat med häften i år jämfört med 2011.

"Den vanligaste orsaken till att en ansökan får avslag är brister i elevprognosen", säger Skolinspektionen i en rapport som presenterades på tisdagen.

I motsats till förr är inspektionen i dag mer restriktiv mot friskoleansökningar som kan störa den långsiktiga planeringen för kommunerna; i huvudsak handlar det om gymnasieskolor.

"I dessa fall har den sökande kunnat visa att det finns ett intresse för utbildningen men skolinspektionen bedömer det som att en eventuell etablering medför långsiktiga negativa ekonomiska, organisatoriska eller pedagogiska följder...".

Inför nästa läsår har Skolinspektionen sagt nej till två ansökningar om friskolor i länet. Klöverängens ekonomiska förening vill starta en grundskola och Östersunds gymnasium AB vill utöka. Båda har också överklagat.