Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre försvinner till fjälls men fler skadar sig

Intresset för fjällen är stort, det märks inte minst på antalet insatser som utförs av fjällräddningen. Något som har förändrat sig de senaste åren är att färre kommer bort på fjället medan fler skadar sig eller blir sjuka.

– Generellt gör vi mindre eftersök, färre villar bort sig på fjällen. Men vi har ett ökat antal hämtningar, säger Peter Borg, som är samordare för fjällräddningen i länet.

Att någon skadat sig eller blivit sjuk är den främsta anledningen till att fjällräddningen hämtar människor till fjälls.

Förra året hade fjällräddningen 79 utryckningar på grund av olycksfall eller sjukdom. 29 utryckningar var efterforskning, det vill säga sökande efter människor som anmälts saknade på fjället. Flest insatser i länet gjordes i fjällområdena kring Funäsdalen- Fjällnäs- Ramundberget samt Storlien- Blåhammaren- Sylarna.

När det kommer larm om personer i nöd är det vakthavande länspolisbefäl som fattar beslut om fjällräddningen ska skickas ut eller inte och vilken slags insats som ska göras, varje enskilt ärende prövas.

Det är ofta någon på fjället ringer och vill diskutera sin situation, och de behöver inte alltid hjälp.

– Det har blivit vanligare i och med att mobiltäckningen till fjälls blivit bättre, så då är det fler som ringer. Vi tycker att det är bra. Det kan vara så att vi kommer överens om att personen ska sätta upp tältet och sova en natt och sedan ringa tillbaka till oss på morgonen efter. Det är bättre att folk hör av sig än utsätter sig för fara, säger Peter Borg.

En stor skillnad mellan sommar - och vinterinsatser är att en hämtning på fjällen faktiskt kan vara lite besvärligare på sommaren.

– Om det på grund av vädret inte går att använda helikopter på sommaren är alternativet kanske fyrhjuling, och det är inte så kul att skumpa på en bår efter en sådan. Alternativet är att bära personen. Visserligen kanske det inte är så kul efter en skoter på vintern heller, men det är nog bättre, säger Peter Borg.

En viktig sak han tycker att människor ska tänka på i fjällen är att se till att vara i skick rent fysiskt.

– Man måste förbereda sig och ha lite kondition. Det är inte samma sak att gå med ryggsäck som utan, till exempel. Den som inte är van det borde prova lite först, säger Peter Borg.

Ett annat måste är karta och kompass samt att hålla koll på vädret.

– Vädret växlar snabbt, både på sommaren och vintern. Det är bra att följa prognoserna och heller vänta en dag om det ut att bli dåligt. Att ta med förstärkningsplagg ska man alltid göra, säger Peter Borg.