Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre dagar med is på Storsjön

Isen på Storsjöflaket lade sig sannolikt någon gång under torsdagsdygnet. Bara sex gånger tidigare har sjöns is frusit senare sedan mätningarna påbörjades 1870. Analysen är att Storsjöns isperiod blir allt kortare.

Den pensionerade meteorologen Roger Gyllenhammar har under många år arbetat med att bedöma isläget på Storsjön. Han konstaterar att det i år har varit svårt att avgöra exakt när isen lade på Storsjöflaket. Vid kontakter med Länstidningen på torsdagskvällen gissade han att flaket inte hade frusit till is eftersom det tidigare under dagen hade bildats en hel del moln och dimma över området. Men på fredagen fick han revidera sin bedömning och konstatera att Storsjöflaket sannolikt blev isbelagt någon gång under torsdagsdygnet den 9 januari.
Att isen lägger på Storsjön så sent som en dryg vecka efter årsskiftet är ovanligt. Det har sedan mätningarna startade bara skett sex gånger tidigare. Allra senast lade isen 1930 då Storsjöflaket frös först 25 januari. Det år då isen lades sig tidigast var 1968 då flaket var isbelagt redan 10 november.
Andreas Gyllenhammar arbetar som miljöanalytiker och han konstaterar att den långa mätserien från 1870 visar en tydlig trend mot att Storsjöns is lägger senare och går upp tidigare. Han har räknat ut att vi jämfört med 1970-talet varje år tappar i genomsnitt en halv dag med is på Storsjön.
– Sammanfattningsvis kan man säga att det inte är något konstigt med stora variationer i datumet när isen lägger. Det intressanta är den långsiktiga trenden som tyder på att Storsjöns hela isperiod blir allt kortare och de ekologiska konsekvenserna av detta kan på sikt bli stora, skriver han i en analys.
Andreas Gyllenhammar vill också betona att isläggningen inte är en lika bra mätare på klimatförändringar som islossning. Isläggningen är nämligen i högre grad beroende av det rådande vädret eftersom det krävs en sammanhängande period med relativt kallt väder och lite vind.