Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre arbetslösa i februari

I Berg ökar arbetslösheten mest i länet, där är 7 procent utan arbete. I Åre är arbetslösheten fortfarande lägst i länet, 3 procent saknar arbete.

Annons

Arbetslösheten är i Åre 3 procent, i Krokom och Härjedalen är siffran 3,6 procent. Berg noterar den högsta arbetslösheten med 7 procent, kommunen har även haft den största ökningen sedan februari 2009, en ökning med 3,1 procentenheter. Strömsund har den största sänkningen av den arbetslösheten från 7,3 procent i februari 2009 till 6,2 procent i februari 2010. Den lägsta ungdomsarbetslösheten i åldersgruppen 18 - 24 år kan även den noteras i Åre med 2,5 och den högsta i Bräcke med 8,9 procent. Även här har Strömsund den största minskningen av arbetslösa ungdomar, en minskning från 12,0 procent i februari 2009 till 6,0 procent i februari 2010.


Antalet nyinskrivna arbetslösa vid länets arbetsförmedlingar minskade i februari. Februari visar det lägsta antalet nyinskrivna sedan i juli 2008. Arbetslösheten i länet var 4,7 procent i februari, siffran för hela Sverige är 4,3 procent.


– Vi hoppas givetvis att vårsolen gör det ljusare också på arbetsmarknaden, säger Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef i Östersund i ett pressmeddelande. Det är för tidigt att sia om en eventuell vändning bara för att vi har några positiva siffror. Vi har fortfarande stora bekymmer med långtidsarbetslösheten, framför allt bland unga kvinnor.


Antalet nyanmälda lediga platser totalt i februari månad var 415 platser vilket är 120 färre jämfört med motsvarande tid för ett år sedan. Men däremot var antalet varsel lågt, 39 personer varslades om uppsägning under februari månad, det är 194 färre än i februari .


– Varslen har gått ned, fler får jobb och antalet nyinskrivna arbetslösa planar ut; alltsammans positiva signaler som tillsammans med nationella signaler om en återhämtning inom flera områden gör att framtidstron spirar. Konjunkturbarometern för december visar på en rad förbättringar i branschernas framtidstro, men av erfarenhet vet vi att det brukar dröja innan det når de nordliga länen, säger Johan Tegnhed.

Mer läsning

Annons