Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt hus rivs

Huset är en fara men det är ändå lite sorgligt att det försvinner, tycker Stefan Grenholm.

– Det känns som om en epok är slut.

Som LT tidigare har berättat så har Lillkiosken i Hammerdal länge varit en olägenhet i samhället. Det fallfärdiga huset har lutat ut över vägen. Stora hål gapar ned mot källarvalven. Ägaren gick i konkurs och konkursförvaltaren lyckades inte hitta någon köpare till fastigheten.

Därför köpte Strömsunds kommun huset, för att riva det.

Efter det att rivningsentreprenaden redan var upphandlad så dök en hugad spekulant upp, som ville köpa Lillkiosken.

Kommunstyrelsen beslutade i detta läge att avstå från försäljning och i stället riva huset som planerat. Knappt hade detta beslut klubbats förrän rivningen var i gång.

I onsdags påbörjades rivningen. Huset, som var klätt med eternitplattor, ställer stora krav på säkerheten vid rivningen, eftersom plattorna innehåller asbest.

– De började i morse, var klädda i rymddräktsliknande mundering, och fick ta loss en platta i taget, berättar Stefan Grenholm.

När LT kommer förbi, på onsdagskvällen, är byggnaden naken, plattor och fönster har avlägsnats.

– I morgon ska grävskopan komma och ta resten, se'n är det borta.

Stefan tror att husets skador har uppstått genom markens lutning, där smältvatten varje vår rinner över vägen och ned i husgrunden. Även om huset varit en fara så är det lite sorgligt att det försvinner, tycker han.

– Det känns som om en epok är slut. Här har det varit färgaffär i många år.