Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farliga övergångställen

Annons

Motormännen har tidigare varnat för att kommunen placerar övergångsställen i direkt anslutning till rondeller.

Den 21 oktober inträffade en svår olycka i den övre rondellen längs Stuguvägen, med två unga kvinnor, som blev påkörda. Den här rondellen ställer ovanligt höga krav på bilförarens uppmärksamhet.

# Den har regelmässigt hög trafikintensitet.

# Det är dubbla filer genom hela rondeller.

# Bilförarens uppmärksamhet fångas av anlagda gupp vid in- och utfart.

# Övergångsställen på alla fyra in/utfarter.

# Stora blågula skyltar vid varje infart med tveksamt budskap och som är svarta på baksidan och kan dra till sig uppmärksamheten hos bilförare inne i rondellen.

I avsaknad av rimlig lagstiftning förekommer dessutom regelmässigt att bilförare samtidigt delar sin koncentration med en mobiltelefon vid örat.

Sammantaget innebär detta stor risk för att förarens koncentration inte alltid klarar av att också registrera gående på väg över de angränsande övergångsställena.

Jag uppmanar kommunen att i vart fall överväga om inte övergångsställena i aktuell rondell skall tas bort.

Idén med trafikgupp i rondeller är också mycket tveksam eftersom de fångar bilistens uppmärksamhet från annan viktig information. De märkliga skyltarna vid samtliga fyra in/utfarter bör också tas bort.

Sten Bredberg, Motormännen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel