Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farliga fossiler från det kalla 1900-talet

President Barack Obama har deklarerat att USA:s kärnvapenstrategi ska revideras, vilket bland annat innebär att det inte blir tillåtet att atombomba stater som inte själva förfogar över kärnvapen. Ungefär som att det är fegt att dra upp en kniv i ett knytnävsslagsmål... Nåväl, med tidigare och kommande rysk-amerikanska utfästelser om att minska storleken på sina respektive arsenaler är förändringarna ett steg i rätt riktning. Ändå är det en klen tröst.

När det gäller kärnvapenfrågan befinner vi oss fortfarande i det kalla 1900-talet. Trots att två decennier förlöpt sedan järnridåns fall kvarstår förmågan att utplåna mänskligheten många gånger om. Situationen är absurd, samtidigt som världen sakta börjat inse faran med det skenande klimatet, finns tillräckligt många kärnstridsspetsar för att släcka allt liv och det är ett faktum som inte behöver bekräftas av några oberoende forskarpaneler.

I detta nu patrullerar tungt bestyckade ubåtar världshaven, redo att med några minuters varsel inleda domedagen.

Så länge det finns kärnvapen kan vi aldrig nå en världsordning präglad av avspänning. Dessa vapen kommer alltid att kunna användas för att motivera ytterligare kapprustning. Despotiska statsledare kan fortsätta att hålla sina medborgare som gisslan med argument att landet måste skyddas mot utomstående hot.

Kalla krigets terrorbalans – vetskapen att förödelsen skulle bli total på ömse sidor – fungerar inte på galna diktatorer och gränslösa terrorgrupper.

Sverige äger inga kärnvapen, ändå är vi en del av problemet. Som en girig vapenexportör med en lång historia av att sälja till krigförande länder bidrar vi till en fortsatt osäker och farlig framtid.

Eller som förre ärkebiskopen KG Hammar lakoniskt uttryckte det häromdagen: ”Varje sålt Jas är en stöld från de fattiga”. KO