Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga förenklingar

/

Annons

Ingen gillar byråkrati. Få älskar stelbenta regler. Men avsaknaden av regler kan ofta vara ännu värre och drabba människor ännu hårdare. I byggbranschen varnar man för hur svartjobben växer sig allt bredare. Frågan behandlades på ett seminarium i Almedalen i går. När byggarbetsgivare och byggfack där gemensamt kräver obligatorisk närvarokontroll vid landets byggarbetsplatser, så säger det Centerstyrda Näringsdepartementet nej med motiveringen att det skulle öka byråkratin i småföretagen.

Jag misstänker att flera småföretagarorganisationer instämmer med departementet – så styrda är de av nyliberalt sinnade tjänstemän. Men frågan är varför. För de flesta svenska byggföretag skulle förslaget sannolikt ge mer jobb. De små byggföretagare som håller sig till lagar och avtal ges ju då något som saknas i dag, nämligen en chans att konkurrera på schyssta villkor utan att behöva jämföras med diverse svartjobbare. Samtidigt skulle många utländska byggnadsarbetare med tillfälliga uppdrag i Sverige slippa utnyttjas genom usla löner och arbetsvillkor, något alltför många drabbas av i dag när löner i praktiken ofta sätts efter etnisk tillhörighet.

På ett seminarium som hålls i dag i Almedalen visar Hotell- och restaurangfacket hur det ser ut i sin bransch. I en färsk rapport visar man baksidan av den nya arbetskraftsinvandringen. I avsaknad av kontroll över att de arbetsgivare som fått tillstånd också gör vad de lovat, så förekommer ett enormt utnyttjande av de människor som kommit hit.

Häromdagen föreslog ju en utredare att utländska kvinnor som gift sig med en svensk man ska slippa den tvåårsregel som gör dem närmast livegna under mannen även om denne är våldsam och förtryckande. Det är förstås bra. Hela den tid då utvisning blir straffet för den som lämnar sin man kan i dag bli ett helvete för både kvinnan och hennes eventuella barn.

Problemet är inte mycket mindre på en arbetsmarknad där den som lockats hit för att sen luras på sin lön riskerar utvisning till ingenting om han protesterar.

HRF sökte upp 64 arbetsplatser i Stockholmsregionen som anställt arbetskraftsinvandrare. På 61 av dem hittade facket fel i förhållande till avtalen vad gäller löner och andra ersättningar. På de 36 ställen där man fått se schemat var det felaktigt på samtliga. HRF föreslår därför ett antal regler som skulle lindra problemen.

Anställningserbjudanden måste göras bindande. I dag är det ofta närmast fingerade avtal. Det måste införas sanktionsmöjligheter mot företagare som inte sköter sig. I dag är det den som utnyttjas som riskerar hela straffet – utvisning. Det måste förändras så att de anställda vågar slå larm.

Detta skulle förutom att lösa problemen för många som i dag utnyttjas, ge seriösa krögare bättre chans att konkurrera. Dessutom skulle den i grunden välkomna arbetskraftinvandring som nu dras i smutsen kunna få bättre rykte. Ibland är det fler regler som behövs – inte färre.

Bildtext: Utnyttjas. I avsaknad av regler och/eller kontrollmöjligheter utnyttjas många arbetare på svensk arbetsmarknad. Långt ifrån alla regler är av ondo. (Restaurangen på bilden har inget direkt samband med ledarartikeln.)              Foto: Scanpix

Annons