Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgproblem i Svegs ishall

Valet av fel målarfärg på betongplattan i Svegs ishall ställer till bekymmer. Nu måste den nylagda isen tinas bort och plattan slipas vilket kommer att störa försäsongsträningen för hockeylagen i Sveg.

Första året Härjedalens kommun spolade upp is i sin nya ishall blandades färg i spolvattnet för att isen skulle bli tillräckligt ljus. Då fungerade allting som det skulle, isen var jämn och fin hela säsongen.

Inför förra säsongen målade en underleverantör till totalentreprenören Fastec betongplattan för att det inte skulle vara nödvändigt att blanda i färg. Då började problemen.

– Isen blev inte jämn. Vi trodde tidigt att det berodde på att färgen stötte bort vattnet vilket gjorde att spolvattnet inte flöt ut jämnt utan lade sig i droppar varpå isen blev knölig, berättar Per-Eric Hedh, ingenjör på kommunens tekniska avdelning.

– Firman som målat hävdade att det inte kunde bero på färgen och vi fick ingen rätsida på problemet.

När isen tinades bort för säsongen i våras så lossnade den påmålade färgen från betongplattan.

– Vi blev beskyllda för att ha blandat i kalk i vattnet så att det var vårt fel men det hade vi inte gjort och till slut så gick entreprenören med på att måla om. Problemet var att de använde sig av samma färg återigen och nu när vi spolade upp isen för säsongen så står vi åter där med samma isproblem, berättar Per-Eric Hedh.

Ansvariga från Svegs IK och även Hedh själv har nu valt att ifrågasätta färgvalet och kontakter har tagits med personal på Beckers vilka tillverkar färgen och svaret som givits är att färgen inte alls är lämplig för att måla grundplattan i en ishall.

– De menade att det bara var att slipa bort färgen om isen skulle kunna bli bra. För att slippa ett längre avbrott den här försäsongen så har de sagt att det räcker att slipa ytan, färgen får tas bort helt och målas om under nästa sommar, berättar Per-Eric Hedh som tog beslutet att stänga ishallen på fredagseftermiddagen.

Tidsplanen är nu att isen ska vara borttinad på måndag och att slipningsarbetet ska kunna inledas i början av veckan, om allt går enligt planerna ska isen åter vara åkbar till nästa helg.