Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabrikens chef krävs på redovisning av en kvarts miljon

/
  • Resor till New York och Rivieran, krogbesök, kläder och mp3-spelare är inköp som Jan Åman nu måste redovisa närmare för stiftelsen Färgfabriken. Totalt handlar det om inköp för en kvarts miljon. Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Färgfabrikens vd Jan Åman krävs på redovisning för inköp gjorda med Färg-fabrikens pengar till ett värde av cirka en kvarts miljon. Samtidigt går Färgfabriken knackigt och varslade förra veckan tre anställda i Stockholm.

Annons
Enligt en granskning som Aftonbladet tagit del av har stiftelsen Färgfabrikens ordförande Jenny Lindén Urnes nu skrivit ett mejl och bett om en förklaring till vad flera av de inköp han gjort egentligen har med verksamheten att göra.
Det ska ha varit efter det att Östersundsfilialen Färgfabriken Norrs chef Lars Bolin avgick från sin post i september, som misstankar ska ha väckts, skriver tidningen. Stiftelsens ordförande ska då själv ha tagit initiativ till en undersökning.
Totalt är det inköp för cirka 250 000 kronor som stiftelsen vill se en förklaring till.
De senaste fyra åren ska Jan Åman ha köpt:
privata flygbiljetter åt familjen till New York
resor till Rivieran
vistelser på lyxhotell
krognotor
teknikprylar som datorer och mp3-spelare
kläder
Ordföranden Jenny Lindén Urnes ska i sitt mejl till Jan Åman ha skrivit att han inte klarat av att se skillnaden mellan sin privata ekonomi och stiftelsens.
Stiftelsen Färgfabriken får årligen 1,2 miljoner kronor i bidrag för sin verksamhet från Statens Kulturråd, det kulturråd där Jan Åman tidigare i höst valdes in som ersättare för avhoppade Johan StaÎl von Holstein.
Samtidigt som stora summor från stiftelsen gått till dessa ifrågasatta inköp har Färgfabriken under åren haft svårt att få ekonomin att gå ihop. För två år sedan uppmärksammades att de hade 16 fodringar hos Kronofogden.
Och för bara en vecka sedan varslades tre anställda om uppsägning.
Varslen är dock inget som kommer påverka Färgfabriken Norrs verksamhet, de rör verksamheten i Stockholm, säger den tidigare chefen för Färgfabriken Norr Lars Bolin som i dag är konsult på platsen, till LT.
I övrigt tror han inte att de uppgifter Aftonbladet presenterat kommer påverka Färgfabriken Norrs verksamhet.
- Det är naturligtvis olyckligt att Färgfabriken Norrs verksamhet förknippas med det här, men jag hoppas att folk har förmåga att skilja vår verksamhet med Jan Åmans privata förehavanden, säger Lars Bolin.
- Det är obehagligt och olyckligt om det stämmer, i övrigt kommenterar jag inte Jan Åmans förehavanden.
Till Aftonbladet förnekar Jan Åman bestämt att han handlat privata saker för Färgfabrikens pengar. LT har försökt nå Åman för en kommentar, men inte fått kontakt med honom.

Mer läsning

Annons