Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabriken står för den mest spännande utställningen i höst

/
  • Bill Daniel, amerikansk dokumentärfilmare och fotograf, visar sin film ”Who is Bozo Texino?” på Färg-fabriken från 3 oktober.
  • På Galleri Blå Lampan i Persåsen hänger Bengt Lindströms original sida vid sida med bilderna som skolbarnen i Kövra målat i hans anda. Utställningen pågår augusti ut.

Konsthösten är invigd. Självaste landshövdingen Britt Bohlin fick inviga genom att vara curator tillsammans med Nisse Simonson för utställningen ”Konstvalet 5”.

Annons

Nisse har satsat på ansikten och Britt har satsat på länet. Och utifrån detta har de fyndat i Jämtlands läns konstförenings och Jamtlis lager.

Resultatet är faktiskt en ganska kul utställning. De skriver bra om sina val och den konst de visar är verkligen sevärd. Kul att se Karl-Iwar på en konstutställning och en monter med en getost från Skärvången är väl också en slags konst.

Men framför allt är det kul att se konsten som får dammas av och tas fram. Visst, Konstvalet är en budgetlösning i kristider. Men när det görs lika personligt som Britt och Nisse gjort här så blir det ändå helt OK. För Jamtli har ju kvar sin ”Världens bästa konst!” som lockat mycket folk i sommar och som kommer att få mängder med skolbesök i höst.

Och tittar vi på konsthösten är givetvis Färgfabriken Norr mest intressant. De gör åter något helt nytt och delar lokalen. Ledordet för Färgfabriken Norr blir ”Diplopia” (dubbelseende), och den stora hallen är uppdelad i två separata utställningsrum.

Konsthallens främre rum öppnar den 3 oktober med en utställning/workshop/plattform som vill fungera som ett inspirerande vardagsrum. Där hittar man en blandning av genrer och uttryck: dokumentärt, konst, musik, film, foto, ljudinstallationer och performance av unga konstnärer, svenska som internationella. Det gemensamma för deltagande konstnärer och workshopledare är ett energiskt uttryck, stora handlingar utan stora medel, och ibland utan att fråga om lov.

Deltagare är bland andra Bill Daniel, amerikansk dokumentärfilmare och fotograf. Han visar sin film ”Who is Bozo Texino?” om den ursprungliga godstågsgraffitin, hobokulturen i USA och jakten på legenden Bozo Texino. ”Vinyl Terror & Horror” är en dansk kvinnlig konstnärsduo som arbetar med rörliga noise-installationer av megafoner och skivspelare. ”Vintage Plant Shop” är något så speciellt som en adoptionsbyrå för växter. Varje planta bär på en historia som Vintage Plant uppmärksammar och för vidare. ”Brunette Bros” heter en dockteater för en enmanspublik som utspelar sig i en ombyggd fotoautomat. Mudlevel från Stockholm gör poetiska och politiska kortfilmer.

Projektet skall pågå i fyra månader och under den tiden kommer en rad aktiviteter ske, både i och utanför huset.

Konsthallens inre rum kommer under samma period att växla mellan kortare utställningar och tillfälliga nedslag som rör både konst och stadsplanering. Bland annat presenterar Johan Berglund/ 42architects i samarbete med Färgfabriken Norr en spännande idé för en av Östersunds mest synliga platser.

Nedan kan ni se något av vad som bjuds i konstväg i höst. Slutdatum inom parentes.

augusti

Nu:

Nu:

Nu:

Nu:

Nu:

Nu:

29:

Nu:

september

5:

5:

5:

12:

15:

26:

26:

26:

26:

26:

oktober

3:

4:

17:

17: ‑

18:

24:

24:

25:

Ej klara datum i oktober:

november

7:

7:,

14:

28:

28:

Ej klara datum i november:

december

5:

Ej klara datum i december:

Mer läsning

Annons