Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgfabriken Norr lever vidare under nytt namn

Med en mångtydig performance som innefattade både pengatvätt och sedelbränning invigdes i lördags Färgfabriken Norrs sista utställning.

Konsthallsverksamheten i det gamla exercishuset på Stadsdel Norr ska fortsätta även efter årsskiftet, men då under annat namn, var beskedet till vernissagepubliken.

”Nordens u-land? – Isländsk konst i kristid” är namnet på utställningen där totalt tolv isländska konstnärer visar sina verk. Elva av dem var personligen närvarande vid vernissagen och tre stycken – Sigún Hrólfsdóttir, Jóni Jónsdóttir och Eirún Sigurdardóttir – iscensatte en mångtydig performance som kommenterade Islands uppgång och fall de senaste åren.

Konstnärstrion kallar sig ”The Islandic Love Corporation” och har arbetat ihop sedan 1998. Lördagens performance var en mix av tre tidigare föreställningar som uppförts på olika håll i världen.

Här byggde de tre bland annat en ”tron” i minst sagt luftig träkonstruktion som de sedan raserade med skarpa yxhugg. Tyg med sedeltryck tvättades i plastbalja och nytillverkade papperssedlar tryckta på kopiator brändes i en tunna utanför utställningslokalen.

I sitt hälsningsanförande vid vernissagen berättade Marie Andersson, projektledare, att Islandsutställningen är den sista som visas på Färgfabriken Norr.

När projekttiden går ut vid årsskiftet kommer konsthallen att leva vidare men under ett nytt namn.

Samarbetet med Färgfabriken i Stockholm fortsätter men under lösare former.

– De kommer att finnas med på konsultbasis, men då konsthallen i Östersund inte längre är en del av deras verksamhet vill Färgfabrikens styrelse inte att den ska gå under deras varumärke längre, säger Marie Andersson.

Basverksamheten i den nya konsthallen ska finansieras av Östersunds kommun, landstinget och förhoppningsvis Kulturrådet, berättar Marie Andersson också:

– Sedan kommer vi att söka bidrag till olika projekt från andra håll. Just nu ligger en ansökan om ett nytt treårsprojekt hos EU. Den får vi får svar på i januari.

Både Marie Andersson och landstingets konstkonsulent Karin Kvam ser positivt på framtiden:

– Det har hela tiden varit planen att Färgfabriken Norr ska stå på egna ben efter den här första treårsperioden. Nu ska vi fortsätta att jobba med frågor som ligger länet nära, som till exempel utflyttning och lokalproducerad mat. Men givetvis också fortsätta producera spännande utställningar med internationella konstnärer som kan locka många besökare från andra håll, avslutar Karin Kvam.

Åsa Eriksson Ahnfelt