Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabriken Norr går vidare – nu med ”The butterfly effect”

En fjärils vingslag kan starta en kedja av händelser som i slutändan blir en orkan på andra sidan jorden. Fjärilen har inte ensam orsakat orkanen, men utgången av orkanen hade kanske sett annorlunda ut utan fjärilen.
Det är utgångspunkten för dagens samtidslaboratorium på Färgfabriken Norr.

Annons

En filosof, en ekonom, en arkitekt och en socialantropolog ska bidra med varsin vinkel på städers utveckling i allmänhet och Östersunds i synnerhet, och Lars Bolin hoppas på många intresserade och debattglada åhörare som bidrar till diskussionen.

Samtidslaboratorier är en form av evenemang som han vill fortsätta att jobba med på Färgfabriken framöver.

– Det första vi höll var ”Östersund at Large”. I november gjorde vi ”Shine”, ett laboratorium med fokus på miljö och energi. Och nu kommer alltså ”The butterfly effect – om Östersund i en föränderlig värld”.

Ni lägger mycket fokus just på städer och urban utveckling. Varför?

– Om man tittar på Östersund så är ju tillväxten en nyckelfråga. Staden har ambitioner att växa till 70 000 invånare inom en inte alltför avlägsen framtid, och det i en tid när många städer minskar sin befolkning och ”shrinking cities” börjar bli ett begrepp.

– Som enda stad i Jämtland är det oerhört viktigt att Östersund växer på ett bra sätt.

– Jag tror väldigt mycket på engagemanget på landsbygden och att eldsjälarna måste ges utrymme för att driva sina projekt, men ska man hårdra det så kanske man inte kan rädda varje bensinstation utan måste lägga resurserna på viktigare saker.

Så något samtidslaboratorium om landsbygdsutveckling kommer vi inte att få se på Färgfabriken Norr?

– Joodå, vi engagerar oss där också. Vi jobbar till exempel med Ytterhogdal och ska ordna ett seminarium om byns satsning på en fotbollshall och den utveckling det kan leda till.

– Vi skulle också gärna engagera oss i andra kommuner som står inför stora utmaningar som till exempel Ragunda och Strömsund.

På utställningssidan har Lars Bolin också många spännande framtidsplaner att berätta om. Närmast är det dags för ”Levitation”, en utställning med installationer av fem olika konstnärer som öppnar 12 maj.

Till hösten är ambitionen dels att ge Östersunds ungdom möjlighet att arbeta med egna musik- och konstprojekt och visa upp sina resultat på ett professionellt sätt, dels att presentera separatutställningar och projekt i en till tre veckors intervaller.

– Vi kommer att visa en teleportering mellan Östersund och Afrika och ett intressant förslag till hur en offentlig plats som många Östersundare ser på avstånd kan gestaltas. Dessutom en fotoutställning och en spännande konstutställning.

Lars Bolin hoppas också på fortsatt samarbete med Yrangruppen, både vid sommarens Yra och vid Vinterfestivalen kommande vinter.

– Då kommer vi att visa en expressiv ljusinstallation som är något alldeles extra, avslutar han.

Mer läsning

Annons