Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgfabriken Norr blir REKO-märkt

Färgfabriken Norr tillhör landets justaste konsthallar. Detta enligt det oberoende konstprojektet REKO, som på torsdagen delar ut det så kallade REKO-priset.

Reko drivs av föreningen c/o konst med stöd av Framtidens kultur, Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen. Projektet har kartlagt villkoren bakom konsten på 86 konsthallar och museer runt om i Sverige. Man har bland annat undersökt om det upprättas skriftliga avtal, om konstnärerna får sina kostnader betalda och om det betalas ut korrekta utställningsarvoden.

Sex av 60 konsthallar som svarat på undersökningen uppfyller kriterierna och kommer att få en så kallad REKO-märkning. Enligt vad LT erfar är Färgfabriken Norr en av dem.

Det kan Pernilla Lesse, verksamhetsledare på Färgfabriken, inte bekräfta. Men om det skulle vara så är det naturligtvis fantastiskt roligt, säger hon.

– Vi anstränger oss verkligen för att följa avtalen, betala skälig utställningsersättning och stå för omkostnader som konstnärerna har när de kommer för att ställa ut i Östersund.

Hur kommer det sig att det är Färgfabriken i Östersund och inte den i Stockholm som blir REKO-märkt?

– Det beror i så fall på att vi under fjolåret inte ställde ut en enda svensk konstnär på Färgfabriken i Stockholm och det är svenska konstnärers villkor under 2009 som undersökningen handlar om.

En av konsthallarna får en extra fin utmärkelse, det så kallade REKO-priset. Enligt Pernilla Lesse är det inte troligt att det blir Färgfabriken Norr.

– Det står i REKO:s pressrelease att en representant för den vinnande konsthallen kommer att delta vid presskonferensen på torsdagen, och eftersom ingen av oss från Färgfabriken Norr blivit ombedd att komma dit så utgår jag ifrån att det inte är vi som får priset, säger hon.

Åsa Eriksson Ahnfelt