Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabriken fortsätter att vidga ramarna för konsten

/
  • Visa mig din krukväxt och jag ska säga vem du är?
  • Åsa Nilsson, scenograf, och Miq Bohlin, utställningstekniker, studerar kastan över utställningslokalen tillsammans med curatorerna Marten Damgaard och Lina Josefina Lindqvist.
  • Här ska det visas kortfilm. Tv-apparaterna kommer från återvinningen i Odenskog.
  • Här ska det bli en växthusvägg.
  • Affischen för

Nu hamras och spikas det för fullt på Färgfabriken igen. På lördag öppnar nya utställningen "Look Twice".

Annons

När LT tittar in håller snickaren Leif Eriksson på och sätter upp reglarna till ett växthus, där Vintage Plant ska husera.

Vintage Plant är en adoptionsbyrå för växter, där man kan lämna krukväxter man ledsnat på eller inte kan ta hand om och byta till sig nya.

– Alla som lämnar en växt skriver ner lite grann om dess historia. Och den som köper den lovar att hålla oss uppdaterade om dess fortsatta liv, säger Sofia Österhus och Hanna Nilsson.

De startade Vintage Plant som ett mobilt konst- och designprojekt för tre år sedan och förutom i Sverige har de hunnit lansera det i Danmark, Tyskland och Japan.

Under fyra månader på Färgfabriken hoppas de att många ska upptäcka deras nätverk. komma med sina växter och dela med sig av deras historia.

– Berättelsen om växten blir ofta också en berättelse om ett människoliv, säger de.

På väggen utanför växhuset kommer det att finnas en bildutställning av fotografen Lotten Pålsson. Hon porträtterar tre personer och deras hem genom de krukväxter de har.

– Jag har besökt två män i Stockholm och i dag (läs måndag) ska jag hem till en kvinna här i Östersund, berättar hon.

 

Mitt emot växthuset växer en installation av gamla tv-apparater fram. Här ska konstnärskollektivet Mudlevel visa poetisk och politisk kortfilm.

– Tv-apparaterna har vi fått från kommunens återvinning i Odenskog, säger Lina Josefina Lindqvist som tillsammans med Marten Damgaard är utställningscurator.

Att kasserade gamla apparater används i stället för nya flådiga platt-tv ser hon som ett bra exempel på hela tanken med utställningen "Look Twice"; att göra konst av det som finns omkring en och få ut mesta möjliga av minsta möjliga resurs.

– Vi vill vidga ramarna för vad som är konst, blanda genrer fritt, lyfta fram mindre etablerade konstnärer och visa vad som görs utanför etablissemanget, säger hon.

Och locka en ny, ung publik till Färgfabriken?

– Givetvis. Utställningen är ålderslös men appellerar nog särskilt till unga människor.

 

Graffiti är en subkultur med starkt fäste i ungdomsgrupperna och den representeras på "Look Twice" av Bill Daniel, amerikansk dokumentärfilmare och fotograf. Hans film "Who is Bozo Texino?" kommer att visas två gånger, på Färgfabriken nu på söndag och på Bio Regina söndag 18 oktober.

"Who is Bozo Texino?" handlar om godstågsgraffitin i USA. I snart 100 år har järnvägsarbetare och godstågsluffare tecknat på tågen.

– Bozo Texino är en legendarisk signatur. Det är lite "Kilroy was here" över den, säger Lars Bolin, som naturligtvis är på plats på Färgfabriken nu när den nya utställningen byggs upp.

Han berättar att utställningshallen kommer att vara delad på mitten under "Look Twice". I den inre delen kommer man att växla mellan kortare utställningar och tillfälliga nedslag som rör både konst och stadsplanering.

– Först kommer Linda Saveholt och Karima Risk med en videoprojektion. Linda som bor i Stavre och Karima från Oslo är studiekamrater från Kunstakademia i Trondheim.

– I november kommer en annan kvinna, en mycket känd svensk konstnär som jag inte vågar släppa namnet på innan allt är underskrivet och klart.

– Länge fram kommer arkitekten Johan Berglund att presentera en idé för hur området runt skidbacken på Frösön kan göras till ett unikt åretruntöppet rekreationsområde för östersundarna, säger Lars Bolin som hoppas på invasion under öppningshelgen:

– På lördag kör vi från 16 till 23. Det kommer att hända en massa spännande saker under vernissagen. Bland annat blir det konsert med Anaugh Conda, Mag, Frida Selander och Komas Mida. Och allt är gratis.

Åsa Eriksson Ahnfelt

 

Mer läsning

Annons