Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabriken får 300 000 till verksamhet för unga

/
  • Med hjälp av projektpengar från Kulturrådet ska fler barn och ungdomar få ta del av Färgfabrikens utbud.Foto: sara strömberg

Färgfabriken i Östersund får 300 000 kronor till barn- och ungdomsverksamhet av Statens kulturråd.

Annons

– Pengarna ska användas till bland annat riktade workshops och bussning av skolklasser utifrån länet, säger Marie Andersson, som är projektledare med ansvar för Färgfabriken på landstinget/länskulturen.

Det är landstinget som ansökt om pengarna hos Kulturrådet till ett sidoprojekt med inriktning på barn och ungdom.

– Sådan verksamhet ryms inte inom ramen för ”huvudprojektet” Färgfabriken Norr, som finansieras av pengar från EU:s regionala fond, förklarar Marie Andersson.

Landstinget hade ansökt om 1,6 miljoner i bidrag, men utfallet blev alltså bara 300 000.

– Vi är glada för det vi får. Det var många sökande som konkurrerade om pengarna och många fick ingenting, säger Marie Andersson.

Hon berättar också att årets första workshop för barn och ungdom kommer att hållas på Färgfabriken nu till helgen. Temat för workshopen är snö och flera skolklasser är involverade.

Färgfabriken är en av 25 utställningsarrangörer inom bild- och formområdet som får dela på 8,2 miljoner i verksamhetsbidrag. Totalt delar kulturrådet ut 25,5 miljoner i bidrag till bild- och formområdet under året.

Målet är att tillgängliggöra verksamheten för så många som möjligt och samtidigt ta hänsyn till kvalitet, förnyelse och utveckling. Ett annat viktigt mål är att skapa förutsättningar för de professionella bild- och formkonstnärerna att lättare leva på sitt arbete.

23 kollektivverkstäder i landet får bidrag. Östersunds kollektiva grafikverkstad är en av dem. Grafikverkstaden får 30 000 kronor.

Även 15 konsthantverkskooperativ får bidrag, bland dem Drejeriet i Östersund som beviljats 53 000 kronor.

Mer läsning

Annons