Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfabriken: En hel livscykel i fyra konstverk

/
  • Framför den magnifika installationen ”Visp” stånkar ”Stånkarna” fram och tillbaka i en ändlös vardagsvandring.Foto: Ulrika Andersson
  • ”Visp” är avancerad teknik och dito konst i skön förening.
  • I ”Elo” dansar 36 glödlampor  i en avancerad koreografi  av Christian Partos.

Christian Partos ställer ut på Färgfabriken Norr.

Annons

Jag sugs in i utställningen av ett stort sken, det är konstverket ”Visp”. Den är centralt placerad i utställningshallen och blir en nervbana till de andra konstverken. Ett hjärta som sänder ut signaler och puls. När jag kommer nära är det trådar av jättelika hopprep som bildar ett ljusspel.

Framför vispen finns ”Stånkarna”, de symboliserar vardagsslitet och är till antalet sju liksom veckodagarna. De känns även påträngande och mörka, jag tror att det är det tunga materialet som spelar in. De rör sig långsamt som sengångare runt på golvet. Är ”Stånkarna” vi människor som harvar runt bland alla måsten?

På ett loft visas en video där Christian tillverkar flygplan genom att sy i sugrör med en tunn tråd.

De doppas i såpvatten-lösning och vingar bildas av såphinnor. Flygplanen skickas sedan ut genom ett fönster.

Tillsammans med ljusinstallationen ”Elo” blir det skirt och poetiskt. De båda fungerar bra ihop och blir tillsammans ett meditativt verk där tid och rum upphör att existera.

Jag känner mig ofokuserad och kan inte tänka på något annat än att vara fast i glödlamporna som dovt och stilla i slowmotion faller likt själar eller eldflugor i natten.

Christian berättar att ”Elo” tillverkades till en offentlig utsmyckning av Musikens hus i Istanbul. Den känns självklar i ett sådant sammanhang. ”Elo” är även det nyaste verket i utställningen.

Om man vill fokusera på det storslagna och det tekniskt avancerade måste man ju även skriva ner lite relevanta fakta.

Konstverket ”Visp” består av fem vajrar, tio meter långa med 1 000 vita lysdioder, som alla kan tändas och släckas individuellt. En dator som tänder och släcker ljusen så att animerade mönster uppstår på den roterande ytan.

Konstverket ”Elo” är uppbyggt av 36 glödlampor som styrs via en dator och bildar olika koreografier.

Den teknikintresserade blir alltså inte besviken. Men utställningen innehåller så mycket mera än bara teknik och det är så uppfriskande att en hel livscykel kan fångas och tolkas in i Christian Partos utställning.

Gå och se!

Mer läsning

Annons