Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fårfarmarna Himle satsar på ägg

Lantbrukarna Britt-Ellen och Knut-Eirik Himle i Murumoen väster om Gäddede har valt att satsa stort på äggproduktion. Inom kort kommer deras höns att producera cirka 7 500 ägg varje dag.

Annons

Britt-Ellen och Knut-Eirik har sedan de flyttade till gården drivit en fårfarm men i dagsläget ser de inga möjligheter att utöka den verksamheten. Därför valde de att bredda sitt lantbruk i en helt annan riktning.

– Vi tittade lite på vilka andra former av produktion som kunde vara lämpliga och kom på det här med ägg, berättar Knut-Eirik Himle.

Investeringen för att starta hönseriet landade på cirka 4,5 miljoner kronor. I dag står anläggningen klar och de 7 500 hönsen är på plats sedan mitten av november. De första äggen hoppas Britt-Ellen och Knut-Eirik ska vara värpta strax innan jul.

Hönsen är frigående inomhus och värper sina ägg i ett rede. Äggen rullar sedan ner på ett band och transporteras därefter vidare till packningssalen. Processen är i stort sett automatiserad men varje ägg måste kontrolleras manuellt vilket innebär en hel del jobb för de båda lantbrukarna.

– Tanken är att både jag och min fru ska ha vår inkomst från gårdsbruket. Som det varit hittills med fåren har en av oss behövt jobba heltid med något annat, säger Knut-Eirik Himle.

Äggen som produceras på gården köps upp av ett äggpackeri med bas i Levanger för att därefter distribueras till olika butiker och butikskedjor. Men Britt-Ellen och Knut-Eirik kommer också att ha en viss försäljning av ägg hemma på gården. Hittills har de själva inte varit några stora konsumenter av ägg men med ett eget hönseri på gården får det nog bli ändring på den saken.

– Nja, vi är väl inga stora äggätare egentligen. Lite söndagskokning och bakning men det lär väl bli pannkaka lite oftare nu när vi har egen produktion, skrattar Knut-Eirik Himle som föredrar sina ägg löskokta.