Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fåret Ulla fick ny frisyr

Samtidigt som den amerikanske presidenten landade i Stockholm stod fåret Ulla i centrum på Jamtli.

Annons

Den mjuka ullen föll ner i en korg när presidentplanet tog mark på Arlanda. Ulla klipptes med en kraftig fårsax i samband med att barn på öppna förskolan följde vad som hände.

För flera barn var det första gången de hade närkontakt med ett får och de tog försiktiga steg mot det ulliga djur som stod framför dem.

– Det här är ett Klövsjöfår, och allmogefår, som är en gammal ras vi försöker bevara, säger Anna-Karin Eriksson som klippte fåret tillsammans med Olle Möllervärn.

Ullen spinns på en slända på öppna förskolan och är av ryatyp, som enligt beskrivningen har en otrolig glans och lyster.

– Öppna förskolan på Jamtli har 20-årjubileum och vi är ensam om att ha en sådan på ett friluftsmuseum tack vare samarbetet med Östersunds kommun. Intresset för att komma hit är stort, säger Britt-Marie Bergström som driver verksamheten tillsammans med Pia Larsson Fors.

– Många pappor kommer hit, det är något speciellt med miljön här som lockar män, enligt Britt-Marie.

Hon konstaterar att utemiljön öppnar för verksamheter året om som annars inte skulle finnas tillgänglig i förskolesammanhang någon annanstans.

Bland kommande aktiviteter inbjuder några till smakupplevelser. Stora plättlaggsdagen körs under tre dagar i oktober och i november blir det bak och smak av syriska kakor.