Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färdtjänst blir en dyrbar jobbresa

Höga och orättvisa kostnader, när det gäller färdtjänst i länet, har gjort att flera funktionshindrade har tappat möjligheten att arbeta.

Det opponerar sig landstingspolitikerna MonaLisa Norrman (V) och Alf Lundin (MP) mot i en motion till landstingsfullmäktige.

"Avgiften för färdtjänst baseras på kollektivtrafikens kilometertaxa med ett påslag på 50 procent. Motivet för detta påslag anges vara att färdtjänst har en högre servicegrad än kollektivtrafik. Färdtjänståkare har inte heller någon möjlighet att köpa månadskort. Den orättvisa och höga taxan har gjort att flera funktionshindrade har tappat möjligheten att arbeta", skriver de i motionen.

Under senare år har rätten och möjligheten till färdtjänst förändrats och begränsats. Det menar motionärerna är ett förhållande som går stick i stäv med funktionspolitikens mål om att undanröja hinder och garantera funktionshindrade möjlighet till likvärdiga livsvillkor.

"Där är möjligheten att använda kollektivtrafiken och kompletterande färdtjänst på lika villkor som andra en viktig del", slår de fast.

De pekar även på att färdtjänsten i länet har en hög kundnöjdhet, men det säger inte ett dugg om hur livet fungerar för den som sökt färdtjänst och fått avslag. Antalet färdtjänstintyg har sjunkit betydligt under senare år i länet.

MonaLisa Norrman och Alf Lundin menar att det ligger i sakens natur att om man har ett funktionshinder så har man ett större behov än andra som inga hinder har. I vården finns principen att avgiften för besök är densamma oavsett om vården man söker kostar olika.

Därför anser de att funktionshindrade inte ska ha merkostnader för sitt funktionshinder.

Därtill har många funktionshindrade ofta en sämre ekonomi från starten.

Nu vill motionärerna att landstinget tar initiativ till att arbeta fram en rapport som beskriver hur villkoren ser ut för funktionshindrade i länet, att berörda intresseorganisationer får en aktiv roll i en sådan översyn och att landstinget ser till att avgiftssystemet korrigeras så det blir lika mellan funktionshindrade och icke funktionshindrade.