Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får våra barn plats i Lit?

Annons

Mot bakgrund av ett minskat elevantal står Östersunds kommun inför en nödvändig omstrukturering av verksamheten. Bringåsens skola, för övrigt kommunens näst nyaste mellanstadieskola, hotas plötsligt av nedläggning. Mot bakgrund av en tolv dagar lång utredning ska skolan läggas ned, trots att antal elever kommer att öka med fyrtio procent under den kommande femårsperioden.

Skolan i Bringåsen har i dag femtio elever och kommer under de närmaste fem åren att öka stadigt i elevantal. Om fem år kommer skolan att ha sjuttio elever enligt Östersunds kommuns prognos. Förslaget, som har arbetats fram på rekordsnabba tolv dagar, innebär att barnen ska bussas till Lit från och med nästa läsår till en ökad kostnad av 715 000 kronor per år. Till det kommer förstås både miljö- och säkerhetsaspekten. Frågan är dessutom om de kommer att få plats i Lit?

För åtta år sedan hade Treälvsskolan i Lit fyrahundra elever, drygt nittio fler än i dag. Klasserna var stora och lärare som var med då berättar att det var trångt och rörigt. Sedan dess har en del av skolan där de mindre barnen har sina klassrum byggts om till förskola. I höst ska ytterligare delar byggas om för att ge plats för att skola in flyktingarna från Syrien. Vi undrar om ytterligare sextio barn verkligen kommer att kunna rymmas i dessa lokaler nästa läsår. Vi undrar också om de tolv dagarna utredningen har tagit har räckt till för att undersöka detta ordentligt.

Styrgruppen för Bringåsens skolas bevarande

Eskil Nilsson, Hans Eriksson, Malin Lundh, Maide Nordborg, Elisabet Näslin, Åsa Sjödin, Ingrid Jonsson, Elin Hedenfalk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel