Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får resa sju mil till maken – fullt på demensboende

En 86-årig man flyttas sju mil på grund av att det inte finns plats för honom på något demensboende i Sveg.
– Såhär borde det inte få gå till, säger frun, som vårdat mannen i hemmet under sex års tid.

Annons

Efter en incident förra veckan då en 86-årig man försvann i Sveg och upphittades med hjälp av helikoptersök ett dygn senare, flyttades han akut till ett demensboende i Hede. Ingen vet hur länge han kommer bli kvar där.

– Jag har fått svaret att det kan ta allt från 14 dagar till ett år, säger hans fru, som är besviken över hur de blivit behandlade av äldreomsorgen i Härjedalen.

Mannen har varit dement sedan sex år tillbaka och hans fru, som är 84 år, har vårdat honom i hemmet sedan dess. När han försvann förra veckan och hittades liggande i ett snår nere vid Ljusnan, tilltufsad och myggbiten, var hon tvungen att inse att hon inte längre klarar av att dra ett så stort lass.

– Jag har inte mått bra av det här. Jag är ju ingen ungdom själv och orkar inte hålla koll hela tiden, säger hon uppgivet.

Tyvärr fanns det ingen plats för mannen i Sveg. Björken, där han tidigare varit på avlastning, är en kortvårdsavdelning som enligt socialchefen Ivan Hitterdahl inte kan blockeras med dementa personer.

Gruppboendet Nymon vill inte ta emot fler boende eftersom de är under omställningsarbete för en eventuell flytt av verksamheten.

Och på Blåvingen, som är ett demensboende i Sveg, är det fullt.

– Det här innebär att jag måste åka 14 mil om jag vill hälsa på eller om han behöver någonting hemifrån. Det är både dyrt, omständigt och väldigt orosamt, säger frun.

Hittills har det kostat frun 1 500 kronor för frakt av möbler till mannen och 684 kronor för färdtjänst till och från Hede.

– Han behövde täcken, lakan och märkta kläder. Det är inte rätt att jag ska behöva betala för det här – om han bott i Sveg hade jag kunnat gå istället, säger hon.

Enligt Ivan Hitterdahl, socialchef på Härjedalens kommun, har de berörda fått sitt vårdnadsbehov tillfredställt och menar att mannen flyttades till Hede för att han var i akut behov av en insats.

– Man kan inte se till besväret hos de friska. Det avgörande är vad som kan vara optimalt för den enskilda personen som behöver vård och vi försökte lösa det så gott vi kunde, säger han.

Ivan Hitterdahl håller dock med om att det är alldeles för många anhöriga som vårdar dementa i hemmet och säger att de ser över äldreplaneringen till hösten.

– Huvudtemat när man planerar äldreomsorgen för ett antal år framåt är att utöka demensplatserna, säger han.

Men när kommer mannen att få flytta hem?

– Det är väldigt svårt att säga, det får tiden utvisa. De hamnar i ett visst kösystem om de anmält intresse, svarar Ivan Hitterdahl.