Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Får nästan panik av tanken att bo här resten av livet"

Just nu jobbas det med en strategi för att få ungdomar att stanna i länet. Många unga lockas av att flytta.
– Jag får nästan panik av tanken att bo här resten av livet, säger Maja Bringsaas.

Regionförbundet har fått i uppdrag att tillsammans med länets kommuner jobba fram en strategi för att unga människor ska bli kvar i länet.

– Det började med att vi diskuterade två saker. Det ena var hur man kan få ungdomar att tycka att det är en attraktiv plats att studera och arbeta på. Det andra var utifrån demokrati, hur kan man få ungdomar att känna att de kan påverka sin situation bättre? Utifrån det fick vi ett uppdrag att ta fram en strategi, säger Anders Byström, regiondirektör.

Trenden har varit tydlig i många år att unga människor väljer att flytta från länet. Länstidningen har träffat några gymnasieelever som går första året på Wargentinsskolan. Bland dem är längtan stor att se något annat än Östersund.

– Jag kommer flytta utomlands när jag har gått ut skolan. Jag tycker om den engelska kulturen, säger Maria Hedlund, som går första året på humanistiska programmet.

Hennes klasskamrat Maja Bringsaas är inne på samma linje.

– Det är väldigt litet här. Det känns inte som att det är så mycket utveckling, man fastnar så lätt, säger hon.

Sara Borg Bromée och Karolina Haraldsson går första året på naturvetenskapliga internationella programmet. Båda har ett mål att studera till läkare. Karolina Haraldsson kan tänka sig att bli kvar i Östersund och studera på den regionaliserade läkarutbildningen. Sara Borg Bromée har däremot bestämt sig för att flytta.

– Jag kommer nog att flytta direkt efter trean. Jag känner att det är roligare att plugga någon annan stans och se något nytt. Jag har redan bestämt att jag vill plugga till läkare i Lund, säger Sara Borg Bromée.

Båda är inne på att det finns större möjligheter i städer som är större än Östersund.

– Jag vet inte om det är sant, men det känns som att det är lättare att bli något stort om man flyttar till en större stad, säger Karolina Haraldsson.

Helt främmande för att komma tillbaka till Jämtland är de däremot inte.

– Jag tror att jag kommer ha hemlängtan om jag flyttar. Tidigare ville jag helst flytta härifrån så fort som möjligt, men man ändrar sig. Jag kanske ändrar mig till trean också, säger Karolina Haraldsson.

Vad kan politikerna göra för att få ungdomar att vilja stanna?

– Utveckla universitetet så att fler vill stanna och plugga, och fler jobbmöjligheter, Jag tror att en stor anledning till att man flyttar är att man inte tror att man har någon möjlighet att tjäna pengar här uppe, säger Sara Borg Bromée.