Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får lägre lön efter vidareutbildning: Ynkligt

Att kosta på sig studier för att få en specialistutbildning som sjuksköterska inom landstinget är ingen bra affär.När de kommer tillbaka med sina nya kunskaper, är det inget värt.

Sjuksköterskorna Anna Bergfors, Carina Månthén och Ingela Svedlund, med lång erfarenhet som sjuksköterskor, valde att vidareutbilda sig och få en spetskomptetens.

Då blev de erbjudna sänkt lön av landstinget.

Och de är inte ensamma.

– Det handlar om tillgång och efterfrågan. Det här är yrken som för tillfället inte räknas som ett bristyrke utan tvärtom, säger personalchefen Björn Ahlnäs.

– Från område barn/kvinna säger de att det inte är någon svårighet att rekrytera. Skulle dessa få en högre ersättning, ändras lönestrukturen på avdelningen. Då kan det hända att de nyexaminerade går om en barnmorska som jobbat länge.

– I dessa konkreta fall är det ingen utbildning som efterfrågats av arbetsgivaren, de har tagit egna initiativ att vidareutbilda sig. Då kan inte det med automatik innebära en lönejustering uppåt.

Vårdförbundets ordförande Kristina Fluur Hedman skräder inte orden.

– Det är för ynkligt, säger hon, det handlar om attityd. Jag ser det som en genusfråga. Det finns en snedfördelning av resurser inte minst inom landstinget.

Carina Månthén har jobbat som sjuksköterska på hjärtintensiven, HIA, sedan 1997. I januari blev hon färdig barnmorska och erbjuden ett vikariat på förlossningen.

– Jag var naiv och trodde att jag skulle få samma lön som på HIA. Bara några dagar innan jag skulle börja mitt vikariat fick jag veta att lönen var 1 350 kronor lägre!

– Jag kontaktade Vårdförbundet som uppmanade mig att tacka nej till jobbet. Nu har jag bestämt mig för att jobba under en månad till att börja med, vikariatet är till den 15 augusti.

Carina Månthén menar att hon läst i 1,5 år på universitetet, hon har haft ett engagemang och lånat pengar för att kunna studera.

Då blir hon erbjuden 1 350 kronor mindre i lön än hon hade tidigare. Nu bråkade hon och fick upp lönen 200 kronor, men det är ändå en lönesänkning.

– Tackar jag nej till vikariatet tar de nästa, jag ska vara glad och tacksam att jag fick jobbet.

Inte blev det bättre när hon fick veta att lönen höjts på HIA. Nu är den egentliga lönesänkningen 1 700 kronor.

Ingela Svedlund hade jobbat över 20 år inom vården när hon utbildade sig till barnsjuksköterska.

Hon sökte och fick ett vikariat på barnavdelningen på Östersunds sjukhus. Men när hon skulle förhandla om lönen blev hon erbjuden 25 000 kronor i månaden i stället för 26 250 som hon tjänar på sitt gamla jobb som ambulanssjuksköterska.

Efter lite gruffande fick hon upp lönen med 500 kronor, men inget mer. Hon accepterade och tog tjänstledigt från sitt ambulansjobb. I dag är hon tillbaka på ambulansen igen, på grund av lönesättningen.

– Det är jättetråkigt, men cheferna hävdar arbetsvärderingen inom barn/kvinna. Har man arbetat upp en lön borde man i varje fall få behålla den efter studierna.

– De erbjöd mig 300 kronor ytterligare men då skulle jag inte få något efter årets lönerevision. De hävdar helt enkelt att blåljusenheten ligger högt.

Anna Bergfors läser till distriktssköterska och har 13 års erfarenhet som sjuksköterska.

– Jag hade tänkt vikariera som distriktssköterska i Östersunds kommun, säger hon. Jag har praktiserat där och kollegorna uppmuntrade mig att söka.

Anna Bergfors blir färdig distriktssköterska i november och hon blev erbjuden 23 400 kronor, alltså 700 kronor mindre än hon hade som sjuksköterska.

– Jag var naiv och trodde inte lönen skulle vara ett problem, jag försökte förhandla men de betalade inget mer. Det slutade med att jag tackade nej till jobbet.