Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fantastiskt land, men...

Sverige är ett fantastiskt land men något håller på att gå sönder. Något som gjorde Sverige till ett unikt och rikt, inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv, föregångsland. Ja, jag pratar om solidaritet och medmänsklighet. Jag pratar om alla människors lika värde. Under senaste 2-3 decennier har en del krafter försökt att ta denna fantastiska egenskap från Sverige och svenskarna genom att försöka implementera egoism och egoistiska egenskaper, framför allt hos de människor som med all rätt inte känner sig trygga och sedda i samhället.

Sverige har varit ett utvandringsland under en ganska lång tid (1850-1930). Ca 1.5 miljoner svenskar har lämnat Sverige på jakt efter ett bättre liv och lycka.

I dag finns det ca 50 miljoner flyktingar runt om i världen. Över 80 procent av alla flyktingar i världen uppehåller sig i utvecklingsländer. Pakistan är det land som agerar värdland åt flest flyktingar. Det konstaterades att 1,6 miljoner flyktingar befann sig i Pakistan under 2012. Därefter kom Iran med strax över 800,000 flyktingar, följt av Tyskland med 589,700 flyktingar och Kenya med 565,000 flyktingar. När det gäller värdländerna talas det ofta om antalet flyktingar per 1 USD BNP/capita, vilket är en indikation på hur antalet flyktingar förhåller sig till landets ekonomiska situation. Samtliga av de 25 länder som tar emot flest flyktingar i förhållande till landets BNP i USD/capita är utvecklingsländer. Pakistan ligger i toppen även när det gäller de länder som tar emot flest flyktingar i relation till landets ekonomi, då det i Pakistan finns 552 flyktingar per 1 USD/capita. I Tyskland, som är det i-land med flest flyktingar i förhållande till sin ekonomi, fanns det 15 flyktingar per USD BNP/capita i slutet av 2012.

Sverige har sedan 1980 talet beviljat ca 10 000 (1983) - 110 000 (2012) uppehållstillstånd per år. Detta inkluderar flyktingar, anhöriga och arbetskraftinvandring.

Sverige behöver invandringen för att säkerställa välfärden. I dag dör fler än det föds i Sverige. Utan invandring riskerar Sverige hela produktionen och därmed välfärdssamhället. Samtlig forskning inom detta område och nationalekonomer tillstyrker denna slutsats. Men Sverige tar emot andra som vill hit också på grund av solidariska och medmänskliga skäl. Svenskar är ett generöst folk och vi mår bra av att hjälpa de behövande. Detta är också ett mänskligt behov som bör tillfredställas och beaktas.

Regionen Jämtland- Härjedalen liksom Sverige i övrigt behöver utveckling och framtidstro. Hälften av de som invandrar är barn och ungdomar som kan bidra med att axla ansvaret i framtiden.

Vi socialdemokrater ser på detta, utöver solidaritet och medmänsklighet, som en investering för framtiden. Satsningar inom förskola och skola är viktiga för att förebygga utanförskap för varje individ i samhället, oavsett ursprung.

Jobb och företagande är grunden för välfärd. Alla ska ha rätt till arbete och utbildning.

Ett socialt integrerat samhälle öppnar möjligheten till utveckling utifrån varje individs förutsättning, det vill säga alla ska kunna bidra efter sin förmåga.

Socialdemokratisk politik välkomnar och stödjer enskilda individers önskan och möjlighet att vara en del av samhället och därför väljer vi att ha öppna armar i stället för stängda dörrar.

Främlingsrädslan har sin grund i bristen på kunskap om andra. Med stöd av socialdemokratisk värdegrund, alla människors lika värde, vill vi arbeta för att motverka främlingsrädsla/fientlighet genom att uppmana alla krafter i samhället till en öppen dialog med ömsesidig respekt.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Abbas Khanahmadi

Ordförande Socialdemokraterna i Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel