Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för Norrviddens vd

Peter Andersson, Norrviddens förre vd, döms för ekonomisk brottslighet.

Han får fängelse i ett år och nio månader för att ha lurat sin arbetsgivare Norrvidden på pengar. Den medåtalade företagaren från Östersund fick villkorlig dom och 40 dagsböter för osant intygande.

Peter Andersson hade så sent som förra våren ett av Sundsvalls mest prestigefyllda och välbetalda jobb, som vd för fastighetsbolaget Norrvidden.

Kontrasten nu jämfört med då är skarp. Nu har han blivit av med det välbetalda vd-jobbet och ska dessutom avtjäna ett fängelsestraff för den ekonomiska brottslighet han gjort sig skyldig till i rollen som vd.

Bakgrunden är bland annat den renovering som Peter Andersson lät utföra på sin villa i Sundsvall i mitten av 2000-talet. Villan renoverades för 1,8 miljoner kronor. Men fakturan betalades inte av Andersson, utan av Norrvidden. På fakturan stod nämligen att det rörde sig om konsulttjänster i samband med ett projekt som Norrvidden inte ens var inblandad i.

Vid ett annat tillfälle köpte Peter Andersson 80 liftkort i Vemdalen – ett köp som specificerades som konsultarvode på fakturan. De andra företag som var involverade i affärerna gick med på att skriva helt andra arbeten på sina fakturor, än de som utfördes i verkligheten.

Peter Andersson frias samtidigt på en punkt, gällande falska fakturor på drygt en halv miljon kronor. Under rättegången för tre veckor sedan nekade han till det mesta av åtalet och hävdade att han var oskyldig.

Förutom Östersundsföretagaren var även en Sundsvallsföretagare medåtalad, denne upprättade flera falska fakturor åt Peter Andersson och fick sin dom i går. Han dömdes till nio månaders fängelse för osant intygande.