Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för norrmannen

Den 48-årige norrman som varit misstänkt för vållande till annans död döms till fängelse i ett år och sex månader i dag av tingsrätten.

I samband med det uppmärksammade dödsfallet på Östersunds camping våren 2007 yrkade åklagaren under rättegången på att mannen skulle dömas till fem års fängelse. Från försvarets sida krävdes att den åtalade norrmannen ska gå fri.

Tingsrätten konstaterar att norrmannen frias från grovt vållande till annans död.

Polisutredningen är bristfällig och därför är det svårt att fälla honom för annat än grov misshandel, konstaterar rätten. Några tekniska bevis finns inte som direkt binder mannen till de åtalade gärningarna och på grund av de här bristerna är det svårt att göra en ordentlig bevisprövning.

Tingsrätten konstaterar vidare att det finns en hel del indicier som pekar på att åklagarens hypotes om händelseförloppet är riktig.

Men däremot saknas det tillräckligt stöd i polisutredningen för att det ska gå att dra några säkra slutsatser i frågorna om kvinnans död. Det går inte att säga att norrmannen förgiftat henne eller att brister i hans agerande har lett till hennes död.

Enligt tingsrätten är det däremot uteslutet att kvinnan på egen hand vållat de allvarliga skador i underlivet som hon hade vid sin död. Här anses det utrett att skadorna uppkommit vid en sådan tidpunkt att endast den 48-årige norrmannen haft möjlighet att tillfoga henne skadorna.

Därför döms han för grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader.

Eftersom åtalet för grovt vållande till annans död har ogillats av tingsrätten har också skadeståndskraven från anhöriga ogillats.

Advokat Kjell Heggvoll som företräder de tre minderåriga sönerna begärde under rättegången nästan 3,5 miljoner kronor i skadestånd sedan sönerna förlorat sin mor.