Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för knivhuggen på Ängegatan

Alla tre personer som åtalades för knivhuggningen av en 20-åring i Östersund i mars döms till fängelsestraff.
Den taxichaufför som såg hela händelsen var ett avgörande vittne i rättegången.

De tre gärningsmännen, 24, 21 och 19 år gamla, döms alla till fängelsestraff på 14 månader upp till 2 år för knivattacken mot en 23-åring en tidig morgon i mars i närheten av Stora kyrkan.

En taxichaufför som ringts till Ängegatan strax innan misshandeln kunde reda ut många frågetecken kring händelseförloppet och blev viktig för domen.

De tre gärningsmännen har erkänt att de sökte upp 23-åringen och väntade på honom utanför en lägenhet tidigt på morgonen, men de nekar till att ha attackerat honom.

I stället hävdar de tre att det var 23-åringen som gick till attack och att de försvarade sig.

Tingsrätten konstaterar att även om bara en av gärningsmännen har använt kniven mot 23-åringen bedöms alla tre som lika delaktiga i knivhuggningen eftersom ingen av dem försökte hindra att kniven skulle användas.

"Det framstår närmast som en slump vem som höll i kniven. Samtliga är i lika hög grad ansvariga för gärningen", står det i tingsrättsdomen.

Taxichauffören som väntade på Ängegatan blev vittne till hela händelsen och hans berättelse har varit viktig när tingsrätten försökt bena ut vem som gjort vad.

Åklagaren ville ha de tre männen dömda för mordförsök men enligt taxichauffören stod 23-åringen på benen efter knivhuggningen och verkade vara kapabel att förfölja männen. Tingsrätten gör därför bedömningen att om de tre haft avsikten att ta livet av mannen hade de fortsatt misshandeln i stället för att springa därifrån.

Alla tre bedöms vara lika delaktiga i brottet men på grund av åldersskillnad får de olika längd på fängelsestraffen.