Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för knivdåd

Den 24-årige man som knivhuggit sin granne på Frösön i början av september döms till tre månaders fängelse och skyddstillsyn av Östersunds tingsrätt.

Annons

Mannen angrep sin kvinnliga granne i sextioårsåldern och dennes man i bostaden på Frösön. Kvinnan knivhöggs allvarligt och 24-åringen försökte också hugga hennes man.

24-åringen stod åtalad för försök till mord alternativt grov misshandel och försök till grov misshandel.

Tingsrätten väljer att på grund av de förmildrande omständigheterna i fallet döma mannen till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för grov misshandel och försök till grov misshandel. Han ska också betala ett skadestånd till de båda makarna som uppgår till 90 000 kronor.

I domen konstateras att gärningen är allvarlig men att 24-åringens sjukdomstillstånd och det faktum att han inte minns händelsen talar för att han befann sig i någon form av förvirringstillstånd.

I det rättspsykiatriska utlåtandet skriver läkaren att den rimliga förklaringen till 24-åringens tillfälliga minnesförlust och till hans handlande är berusning i kombination med hans hälsotillstånd. Inget i den rättspsykiatriska undersökningen talar för att han befunnit sig i en psykos.

Rätten anser inte att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen haft uppsåt att döda kvinnan, därför döms han för den lindrigare av de två alternativa åtalspunkterna.