Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fångar i en fri tv-marknad

Den som vill slippa reklamavbrott under OS-femmilen i vinter måste betala för det. Så långt har kommersialiseringen av tv-mediet gått. Insikten börjar sakta sjunka in om vad det betyder att mediekoncernen MTG har köpt rättigheterna till vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016. Frågan har kapacitet att orsaka en folkstorm. Det är ett klassiskt i-landsproblem, men få företeelser kan upplevas lika påträngande som reklamavbrott i spännande idrottssändningar. Efter ett tag kan det räcka med att se logotypen för en "stolt sponsor" för att känna kräkreflexer. Är det någon som på allvar har undersökt när ett reklambudskap tippar över och blir kontraproduktivt, förresten?

Visst, man kan avfärda oss som gnälliga nostalgiker. Men det finns en ganska självklar aspekt på saken. Vi betalar faktiskt via skattsedeln för att svenska idrottare ska kunna delta i OS. Ska vi också behöva betala för att se dem tävla?

Nu har oppositionen tvingat fram en utredning om möjligheten att lista vissa stora evenemang som måste sändas fritt i tv-kanaler som når alla. Sådana listor finns i åtta EU-länder. Men det är så dags nu när OS redan är sålt.

SVT blir mer och mer trängda. Eftersom de inte har sändningsrätten till de stora evenemangen tvingas de koka soppa på en spik. Att se Fotbollskväll i SVT är som att sitta utanför Ullevi och lyssna till jublet från en landskamp.

Man bävar inför vinterns OS-sändningar. MTG har köpt in en rad sportkändisar som frontfigurer. Lycka till, säger jag. Det räcker inte med entusiasm för att ratta en stor direktsändning. MTG lovar att vara "varsamma" med reklamavbrott. Men hur många tror att det går att håva in en kvarts miljard, som tv-rättigheterna sägs kosta, utan att stycka sändningarna sönder och samman med Hyundai-reklam?

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) försöker lugna oss med att farhågorna om 30 minuter reklam per timme är överdrivna:

"Faktum är att högst 12 minuter är tillåtet med gällande regler", säger hon.

Bara två minuters avbrott var tionde minut alltså. Då så, det var väl inget att bråka om?