Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fångar en ohållbar livsstil med kameran

Fotografen Jens Assur frågar sig i projektet Hunger var världen är på väg.

– Vi konsumerar som en bulimiker äter. Vi konsumerar när vi har tråkigt, när vi är ledsna och när vi ska fira. Det är inte hållbart, säger Jens Assur.

Annons

I lördags hade utställningen Hunger vernissage på Jamtli. Utvalda bilder ur Jens Assurs stora fotoprojekt visas där till och med den 22 augusti.

– Jag vill vända på begreppet hunger. Hunger är inte bara svält, det kan också symbolisera girighet – att vi ständigt vill ha mer, säger Jens Assur.

Idén till projektet föddes för ett år sedan, då han började fundera på att vi hela tiden matas med dubbla budskap.

– Å ena sidan ska vi konsumera mindre för miljöns skull, å andra sidan ska vi konsumera mer för ekonomins skull. Hur ska vi få det här att gå ihop? Det tycker jag är en av de absolut viktigaste frågorna just nu, säger Jens Assur.

Fotoprojektet Hunger består av fem böcker. De handlar om konsumtion, mat, livsstil och energiförbrukning – lokalt och globalt. I en av de fem böckerna porträtteras jämtländska matproducenter och deras ofta slitsamma vardag. I en annan bok skildrar Jens Assur hur många av världens storstäder håller på att haverera under bilismen. Genomgående för fotografierna är att lyfta fram intressekonflikter.

– Jag vill att bilderna ska väcka känslor och debatt om vilken slags samhälle vi vill ha i framtiden. En fråga är till exempel hur vi ska få stad och landsbygd fungera tillsammans? Hur bygger vi livskraftiga samhällen? säger han.

Jens Assur menar att vi måste börja göra mer långsiktiga val och ställa om till en ekonomi som inte bara handlar om att konsumera, utan att också ta hand om det vi har köpt. Han nöjer sig inte med att skapa diskussion, utan hoppas också att Hunger ska få människor att agera.

– Många känner att det inte spelar någon roll vad de gör. Men jag menar att varje person som gör medvetna val kan påverka samhället. Man kan göra skillnad på två sätt: genom hur vi röstar och vad vi väljer att lägga våra pengar – eller inte lägga våra pengar - på, säger han.

• Är vi inte redan ganska medvetna? Vad krävs för att vi ska gå från ord till handling?

– Vi måste öka medvetenheten. Vi vet mycket i dag, men det tar tid att ställa om. Det kan vara svårt att förändra sig som individ för att samhället i stort inte är redo, säger han.

Själv tycker Jens Assur att det är roligt att göra medvetna val. Att det för en konsument kan vara svårt att veta vad som är bäst för miljön ger han inget för.

– Äh, det handlar mest om sunt förnuft. Det krävs engagemang, men många väljer den enklaste vägen, säger han.

Projektet Hunger finansieras av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. För Jens Assur var det ett självklart val att samarbeta med LRF.

– Deras medlemmar drabbas hårt av miljöförstöringen, och LRF sitter inne på lösningar, säger han.

Lagom till riksdagsvalet har LRF och Jens Assur gemensamt skickat ut fotoböckerna till ett tusental politiker och opinionsbildare i landet. Syftet är förstås att skapa debatt - och påverka. För även om han är en varm förespråkare av konsumentmakt menar han också att det absolut snabbaste sättet att ställa om samhället är genom politiska beslut.