Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fångad av en vänstervind?

Annons

SCB:s partisympatiundersökning visar att avståndet mellan alliansen och de rödgröna partierna växer. Socialdemokraterna är nu nästan lika stora som allianspartierna tillsammans. Men är det Socialdemokraternas förtjänst - eller Moderaternas?

Fredrik Reinfeldts parti är i djup kris. Det blev tydligt i EU-valet, och SCB-undersökningen befäster bilden. Svenska väljare är trötta på regeringens politik. Det blåser kraftiga vänstervindar genom landet. V, MP och Fi har fångats av dem. Men inte Socialdemokraterna. Med få undantag har de legat still i opinionsmätningarna de senaste åren.

De två stora partiernas strategi, att tränga ihop sig i mitten för att inte stöta bort medelklassväljarna i storstäderna, ser inte ut att gå hem. Båda partierna trodde att medelklassen skulle rösta med plånboken, men medelklassen visade sig värdera andra saker högre. I EU-valet blev Moderaterna inte ens näst största parti. Socialdemokraterna förlorade positionen som största parti i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund. Miljöpartiet snodde alltså precis de medelklassröster i storstäderna som S och M siktat in sig på. Det borde leda till eftertanke.

EU-valet var en stor seger för många högerextrema partier i Europa. Men också för motkrafterna. Den antirasistiska rörelsen, miljörörelsen och feminismen. De svenska partier som profilerat sig på dessa frågor, MP, V och Fi, ökade tillsammans med åtta procentenheter. Det borde också leda till eftertanke.

Det är något stort på gång ute i världen. Ett perspektivskifte. Överallt diskuterar man arbetslöshetens samband med åtstramningspolitiken och inkomstklyftornas hämmande effekt på tillväxten. Det är inte vilka som helst som diskuterar, det är internationella valutafonden och nobelpristagare i ekonomi. Men Socialdemokraterna i Sverige fortsätter prata om överskottsmål och hotande budgetunderskott. De visar en förbluffande tröghet när det gäller att avläsa tidsandan och forma en politik för en ny tid.

I Stefan Löfvens första maj-tal kunde man ana en försiktig kursändring. Han talade om att privatiseringarnas tid är över. Han nämnde Thomas Piketty. Han presenterade ett förslag om statliga subventioner till hyresrätter.

Kanske blir resultatet av EU-valet att partierna distanserar från varandra. Redan på valnatten började Fredrik Reinfeldt varna för ett röd-grön-rosa vänsterspöke. Stefan Löfvens svar var tydligt:

"I går röstades nazister in i Europaparlamentet och extremhögern växer även i Sverige. I dag väljer Reinfeldt att varna för partier som engagerar sig för miljö och jämställdhet. Låt mig vara tydlig, miljö och jämställdhet är inga ytterlighetsfrågor - det är avgörande framtidsfrågor."

De orden var hoppingivande.