Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen samlad för julkonsert

/
  • Familjen Jehrlander är än en gång samlad till repetition inför sin traditionella julaftonskonsert, som i år är förlagd till Krokoms kyrka. Karl-Fredrik vid pianot omgiven av Frida, Eva, David och Åsa Jehrlander, alla musiker och sångare, som värnar om familjens jultraditioner.Foto:  Ulrika Andersson

Det är en drygt 20 år gammal jultradition, som alltid lockat fullsatt kyrka. Familjen Jehrlanders julaftonskonsert med traditionella och nya julsånger i egna arrangemang har för många Östersundsbor blivit en omistlig del av julfirandet.

Annons

Nu samlar sig familjen Jehrlander än en gång för ett musikaliskt julaftonsframträdande. Denna gång i Krokoms kyrka. Som vanligt har familjeöverhuvudet Karl-Fredrik själv arrangerat sång- och musikinslagen för den kvintett familjemedlemmar som framträder.

Karl-Fredrik Jehrlander, 75, är sedan ett halvsekel tillbaka en musikinstitution i Östersund. Hit kom han som en frisk fläkt i början av 60-talet för att sätta igång och organisera körlivet. Han startade Madrigalkören och Cantilenakören, som han själv ledde under 25 års tid. I dag leder han sin egen kammarkör med vilken han i år gjort tre julkonserter.

Men med familjekonserten är det något alldeles speciellt, för den ges bara en gång varje år, alltid på julafton, och ingår som en naturlig del i familjen Jehrlanders eget julfirande.

Nu återvänder döttrarna Åsa och Eva Jehrlander, båda musiker och musiklärare, till sin gamla hemstad Östersund från Gävle respektive Enköping, där de är verksamma idag. De har varit med på julaftonskonserten från första början, David och Frida, som båda går musikestetiska linjen vid Palmcrantzskolan, har nu varit med ett tiotal år.

Årets repertoar är en blandning av gammalt och nytt.

– Vi har våra favoriter i en internationell repertoar, som också visat sig vara våra lyssnares favoriter, men vi försöker också bjuda på någon nyhet, säger K-F.

– I år inleder vi med ”Deck the Hall”, som är en walesisk julsång och det är mitt tredje arrangemang av den sången för fyrstämmig blandad kör. Texten handlar om hur man smyckar salarna med kransar av järnek för att fira julen.

Till julpsalmen ”Ett barn är fött” har K-F Jehrlander gjort en helt ny melodi och den svängiga västindiska julcalypson ”The Baby Boy” är en klassiker, som K-F använt i många olika sättningar.

På Gehrmans förlag har K-F Jehrlander givit ut åtskilliga av sina arrangemang och av dem kommer nu den norska ”Det lyser ett ljus” och den polska ”Somna i ro, mitt barn” att framföras i Krokoms kyrka.

”Tre kungars marsch”, av Bizet använd som ouvertyr till musikskådespelet ”Flickan från Arles”, är en härlig fransk folkvisa, som K-F för många år sedan satte svensk text till. Av ”Stilla natt” har K-F Jehrlander gjort fem olika arrangemang och det bästa kommer att framföras i Krokoms kyrka, säger han.

Avslutar sitt program gör familjen Jehrlander med klang- och jubelstycket ”Ding Dong”.

I mer än tjugo års tid ägde familjen Jehrlanders julaftonskonsert rum i Odensalakyrkan, som alltid var fylld till sista plats med extrastolar. Det väckte därför förvåning när konserten ifjol flyttades till Marielundskyrkan och förvandlades till musikinslag i julbönen. Och i år har familjen Jehrlander över huvud taget inte fått plats i någon av Östersunds kyrkor, utan framträdandet har förlagts till Krokoms kyrka. Men var så säker; den trogna publiken följer med!

Dock skulle Karl-Fredrik Jehrlander nästa år gärna vilja återvända till Odensalakyrkan med sin julaftonskonsert och det vill nog också hans trogna publik att han gör.

Mer läsning

Annons