Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen Jonssons passion – den årliga jakten på skogens konung

Det går liksom inte att ta miste på vilket intresse som överskuggar det mesta i familjen Jonsson i Eriksberg, Stugun: Älgjakt!

I dag, måndag, sitter en stor del av den sexhövdade familjen på pass i skogen i Rörmyrhöjdens 14 personer stora jaktlag som verkar på 3 600 hektar mark i trakten av Stugu-Sittsjön, söder om Stugun.

Där har laget sin jaktstuga och där har man sedan länge laddat för årets kick och där vankas kolbullefest under veckan och dit även respektive är välkomna.

I dagens högsäte sitter mamma Gölin, 71, passionerad älgjägare sedan hon 1972 fick ärva sin Husqvarna 857 efter sin far, Johan Lindström, och som vid det här laget har 70 djur på sitt samvete.

– Jag har inget dåligt samvete för de älgar jag skjutit, försäkrar hon. Om inte jag skjuter så är det någon annan som gör det.

– Vi har en tilldelning på 14 stora och lika många små djur, och kalvar efter behag. Det är sällan som vi skjuter hela kvoten.

Även dottern i familjen Jonsson, Jane, till vardags polis i Östersund, är med på pass, liksom sönerna Bob och Jon, och Jon är lagets jaktledare.

Jon har ärvt ledarskapet efter lokala prominenser som John och Karl Pettersson och Åke Nilsson.

Familjen Jonssons villa i Eriksberg är jaktlagets träffpunkt inför jakten och få villafastigheter i vårt län torde så till den grad vara laddad för älgjakt som denna.

Det är inget fel på infrastrukturen, om man så säger:

Bössorna förvaras i införskaffade bankkassaskåp (!), hundgården, som just nu bebos av tre urpotenta jämthundar, är rymlig så det förslår och ett stort hus ute på gården har delvis nybyggts och inretts till slakteri med alla tillbehör.

Det huset har försetts med två vinschapparater och har utrustats med kylrum med plats för 14 älgkroppar samt plats för fyrhjuling med tillhörande specialdesignad älgvagn.

– Om vi vetat vad vi vet nu skulle vi ha byggt större när vi ändå höll på, säger husbonden Per-Ivar Jonsson.

Gölin övningsskjuter en del, men inte så mycket.

– Jag har klent hjärta och orkar inte hålla bössan så länge.

Hon tycker att det är svårast att skjuta en kalv.

– Jag vill ju skjuta kon också och jag skjuter henne om jag hinner. Och för det mesta blir det så.

Dock är det mest tjurar som Gölin ändat livet för.

– Om det kommer en hel familj är det tjuren jag tar.

Gölins toppnotering vid en enda jakt är nio djur.

– Så då förstår du att jag suttit många år och inte fått skjuta alls.

Den som läser detta inser säkert att även Per-Ivar Jonsson, som jagat sedan mitten av 50-talet, har en och annan nedlagd älg bakom sig. Hur många avslöjar han inte.

– Jag har mest varit hundförare och jag har haft många och bra hundar. Vid något tillfälle har jag skjutit nio älgar innan någon passare har fått skjuta.

Då kan man ju räkna ut ...!