Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen är bostadslös och rädd

Familjen är rädd och står utan bostad vid månadsskiftet. Felaktig, bristfällig eller utebliven information har rört till det ordentligt för dem:

– Vi vill göra rätt. Ge oss information, så vi kan planera vårt liv, ber Ahmed Mohammed.

Ahmed Mohammed, med fru och litet barn, kom som flyktingar till Sverige för drygt ett år sedan. Familjen placerades i Strömsund.

Hustrun är nu gravid i sjunde månaden. Hon är ständigt rädd för en närstående, som också bor i Strömsund. Denne får ibland våldsutbrott och då har kvinnan, enligt Ahmed, fått ta emot slag och sparkar. Ahmed har vädjat om hjälp hos flyktingsamordnaren, men denne har sagt att det är polisens sak, inte hans.

Familjen härstammar från Burma och resan till Sverige har gått via Malaysia. De trivs annars i Strömsund, men känner sig tvingade att flytta för att komma ifrån problemen och få lugn och ro. De vill helst flytta till Sandviken eftersom flera av deras landsmän bor där.

Ahmed har flera gånger fått löfte om hjälp att ordna olika saker, bland annat bostad i Sandviken. Men när det kom till kritan så fick han själv ta kontakten, trots att flyktingsamordnaren måste använda tolk för att prata med honom:

– "Du måste själv ordna lägenhet i Sandviken" sa han till mig, berättar Ahmed.

Han ringde själv och lyckades boka en lägenhet och fick handlingar som skulle undertecknas, men då sa flyktingsamordnaren i Strömsund att det inte behövdes, han skulle kontakta Sandviken. Lägenheten i Strömsund sades upp. Nu visar det sig att lägenheten i Sandviken hyrts ut till någon annan, för de har inte hört något från Strömsunds kommun. Från augusti står därför familjen utan bostad och vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp.

Det är inte första gången Ahmed känner sig vilseledd. Flera gånger har det uppstått problem för att familjen inte fått förståelig information och ofta har han fått löften om hjälp, som sedan visat sig vara tomma löften. En gång lovade man att följa honom till Sundsvall för att få pass. Resan skulle ske inom två veckor men blev inte alls av. En annan gång uppstod ekonomiskt trassel som gjorde att familjen inte kunde köpa mat på flera veckor. Det har också varit missvisande uppgifter om praktikplats där han blivit lovad lön, men inte fått någon.

Han upplever att alla frågor viftas bort, och att det är svårt att få träffa flyktingsamordnaren:

– Anders vill inte träffa mig! Jag får inte hans telefonnummer. Han bestämmer när vi ska träffas och då talar han till mig som om jag vore ett barn! Han är högt där uppe och vi är här nere.

Ahmed förklarar med ord och gester att han är förtvivlad. Hans huvud är fullt av orostankar inför framtiden och han är frustrerad över den osammanhängande, och ofta motsägelsefulla information han får:

– Vi har börjat ett nytt liv i Sverige. Vi vill göra rätt. Jag behöver studera svenska och prata utan tolk. Ge oss information så vi kan planera vårt liv.