Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjegård gick inte att rädda

Birgitta Åslund fick se sin familjegård stå i lågor i går kväll.

– Min far och mor bodde i det här huset förut, sade hon.

Birgitta Åslund och sambon Kent Eriksson bor permanent i Skutskär utanför Gävle. De var på besök i huset i Östansjö över helgen.

På kvällen kände de att det luktade rök och tittade ut genom fönstret. Då fick de se att de slog lågor från ena gaveln och när de gick ut såg de rök komma från vinden.

– Vi hjälptes åt att försöka släcka branden med trädgårdslangen samtidigt som vi larmade. Det tog ungefär en kvart för räddningstjänsten att komma, sade Brigitta Åslund.

Byn Östansjö ligger cirka en mil utanför Lillhärdal. Räddningstjänsten fick in larmet vid sjutiden och först var en styrka från Lillhärdal på plats. De försökte släcka branden utifrån och när räddningstjänsten från Sveg anlände gick rökdykare in i huset.

– Vi kunde ganska snabbt konstatera att huset inte går att rädda, sade Sven-Erik Svensson, räddningschef.

På gården har även Birgittas syster ett hus som de kan bo i de kommande nätterna. De hade även en hund och katt med sig över helgen.

– Hunden sitter i bilen, men katten vet jag inte var den är. Jag hoppas att den inte gömt sig under huset, säger Birgitta.

– Vi hade tur som inte somnat i alla fall, säger hon.