Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj hoppas att skolan i Ytterån blir kvar

När Jenny och Rickard Einebrant valde att flytta från Östersund till Ytterån var närheten till skolan något som var av högsta prioritet.

Annons

– Hade inte skolan funnits hade vi aldrig flyttat hit, säger Rickard Einebrant.

Deras son Malte, fem år, ska börja skolan nästa höst och båda föräldrarna har varit engagerade i att skolan i Ytterån ska få vara kvar.

Om politikerna på det extrainsatta kommunfullmäktigemötet på fredag bestämmer att lägga ner Ytteråns skola är det inte säkert att familjen väljer att låta sonen Malte börja på skolan i Nälden.

– Vi har ett fritt val och om inte Ytteråns skola finns kvar kan vi, eftersom vi ändå pendlar in till Östersund, tänka oss att Malte får gå på skolan i Trångsviken eller på Rödön, säger Jenny Einebrant.

Båda tycker att politikerna ser kortsiktigt och att argumenten för att lägga ner skolan i Ytterån inte håller.

– Jag kan förstå att man bör lägga ner en skola om det inte finns elevunderlag. Men hit flyttar det många barnfamiljer och jag tycker att det handlar om väldigt lite besparingar jämfört med andra kostnader som kommunen har, säger Jenny Einebrant.

– Att de sedan väljer att göra det för barnens skull och för att de ska få fler klasskamrater tycker jag känns oacceptabelt. Enligt min åsikt så ska vi föräldrar ansvara för barnens sociala tid medan skolan ska stå för lärandet, säger Rickard Einebrant.

Jenny och Rickard tror att det har blivit prestige mellan politikerna och att de måste se möjligheterna med att ha skolan kvar i bygden. Annars tror de att inflyttningarna kommer att minska till Ytterån.

– Hade det varit svårt rent pedagogiskt att ha en liten skola hade vi själv tänkt om, men de som arbetar här på skolan gör ett riktigt bra jobb med barnen, säger Jenny.