Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falukorv i ugn

En riktig klassiker som en LT-läsare vill dela med sig av.

Annons

3 personer

Det här behöver du:

en halv falukorvsring

senap

en tomat

1 dm purjolök

Västerbottensost

Mos:

fem stora potatisar

1 stor morot

en halv rotselleri

gräddmjölk

smör

salt och vitpeppar

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär snitt i korven, nästan ända ner, lägg en tomatskiva, senap och purjolök i varje snitt. Om något blir över, lägg det runt korven. Riv Västerbottensosten och strö över, alternativt lägg över ostskivor. Gratinera i ugnen 20-30 minuter, tills osten fått färg.

Mos: potatisarna skalas och delas, moroten skivas och rotsellerin delas i bitar. Allt kokas i cirka 30 minuter. Allt ska vara mjukt. Mosas med potatisstamp + stavmixer några sekunder (var försiktig, så det inte blir klister) eller använd potatispress. Tillsätt cirka 0,5 dl gräddmjölk och 1 msk smör, späd mer, om det blir för tjockt. Smaka av med en nypa salt och 1 krm vitpeppar. Receptet kommer från Tina Gilljam.