Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fältjägarna söker lera och mjölksyra på Gotland

/
  • Leif Andersson gör på lördag sin 14:e start  i enduroklassikern Gotland Grand National.
  • Erik Scherman, Fredrik Jacobsson och Marcus Jonsson stuvar in sina motorcyklar i lastbilen med destination Gotland.  Foto: Olof Sjödin

Gotland – en semesterö för lata dagar? Knappast. Vi har träffat gänget som drar till Visby i jakten på lera och mjölksyra.
– Och det här gör vi varje år, säger Tomas Lindqvist, Fältjägarna Enduro.

Annons
För er som inte redan listat ut vad vi pratar så kommer det här i klartext: Gotland Grand National, årets stora breddmönstring i Endurosverige. På lördag är det dags igen och på plats finns bland annat de 15 som i går började sin resa söderut.
– Vi brukar vara ett gäng i den här storleksordningen varje år, berättar Tomas Lindqvist, Fältjägarna.
– I år är vi 15 förare som åker ner tillsammans, 13 kommer från Fältjägarna och två från Krokom.
I går samlades gänget för att försöka stuva ihop sig själva och sina cyklar i den buss och den lastbil som fanns till förfogande.
– Det brukar bli trångt på lastbilen, men om man stuvar med filtar och drar fast allt med spännband brukar det lösa sig.
Och löste det sig som det skulle så lämnade sällskapet Östersund vid 22-tiden i går kväll för att i dag på morgonen ta färjan från Nynäshamn till Visby. Fredagen viks sedan åt allehanda förberedelser inför själva loppet som går på lördag.
Då, klockan nio på morgonen ger sig motionärerna ut på sitt tretimmarspass i sadeln, några timmar senare är det dags för elit- och tävlingsklasserna att ge sig av.
Vad är tjusningen med Gotland Grand National?
– Att det är så mycket cyklar, i år deltar fler än 2 500 förare, berättar Tomas Lindqvist.
– På det sättet påminner det en hel del om Vasaloppet, här finns alla olika ambitionsnivåer och alla olika kapaciteter.
Och det är också ett ordentligt kraftprov?
– Absolut, det känner på att åka i tre timmar i ganska krävande terräng.
Vad är det för slags terräng?
– Det är varierat. Det man ser på tv är det vi kallar hästskon, där är det blött och tungt, men stora delar av banan går på stenig terräng och på ... myrar, skulle man kunna kalla det.
Det säger alltså Tomas Lindqvist. Och han bör veta eftersom det blir sjunde raka GGN för honom. Men med det är han långt ifrån värst, i Krokom finns Arne Blomgren som kört samtliga 24 upplagor och mest rutin i bussen som lämnade Östersund i går kväll har Leif Andersson med 13 streck i kalendern:
– Jag sa i fjol att det skulle vara sista året, men då hade vi ett lotteri där förstapriset var fri resa och anmälningsavgift ... gissa vem som vann, suckar 66-årige Leif Andersson.
Så du köper ingen lott i år?
– Nä. Men jag vet inte om jag törs lova att jag inte står här nästa år i alla fall.
Det verkar vara något speciellt med Gotland Grand National.
Fotnot: Sju länsklubbar finns representerade i lördagens Gotland Grand National: Härjedalens AK, Hammarstrands EK, FMCK Östjemtland, Fältjägarna Enduroförening, Krokoms MK, Strömsunds MK, Team Walles MK.
J På det sättet påminner det en hel del om Vasaloppet, här finns alla olika ambitionsnivåer och alla olika kapaciteter.
Tomas Lindqvist, Fältjägarna Enduro

Mer läsning

Annons