Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska våfflor på stjärnkrogen

/

Våffeldagen betyder att våren är här. Men på stjärnkrogen blir det inga våfflor i år – varken falska eller riktiga.

Annons

Våffeldagen bygger egentligen på en missuppfattning. Högtiden Marie bebådelsedag – den första av vårens högtider – kallades för vårfrudagen som så småningom i folkmun förvanskades till våffeldagen. Och tur är väl det för alla som gillar våfflor. Krögaren Mathias Dahlgren – som nyligen tog hem två stjärnor i Guide Michelin – är en av dem. Men årets våffelhögtid uppmärksammas inte på hans restaurang.
– Nej, vi hade inte tänkt det. Man kommer ju inte ihåg alla högtider, säger Dahlgren till TT.
Förra året gjorde han en specialvariant som han kallade falsk våffla.
– Vi gjorde den med vaniljglass och hjortronsorbet. Jag tycker ju själv väldigt mycket om våfflor. Jag tycker det är väldigt gott med det frasiga och det lite salta.
TT: Vad var falskt med våfflan?
– Det var inte en våffla, utan det var ett speciellt bröd som vi stekte så att när man åt det kändes det som att äta en våffla. Den var frasig och varm.
Mathias Dahlgren föredrar hjortronsylt till sina våfflor.
– Det finns lite sälta i hjortronen som möter den smörstekta våfflan på ett sätt som är fantastiskt.

Mer läsning

Annons