Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallet nerför Kristerssons trappa

75000 personer har utförsäkrats sedan sjukpenningreglerna skärptes. Innan årsskiftet kommer 5000 av dem att ha utförsäkrats två gånger. Och snart kommer reformens ofrivilliga pionjärer – de som först nådde den bortre gränsen utan att ha blivit friska – vara framme vid varv tre.

De trippelutförsäkrade.

Tvärtemot vad regeringen trodde har inte en ovillkorlig gräns för sjukpenning gjort folk friskare. Ekonomiska bekymmer och rundgång i diverse program har i stället gjort många av dem sjukare.

Sjukpenningreformen genomfördes efter en framgångsrik kampanj som gick ut på att sprida uppfattningen att folk sjukskrev sig i onödan. Hela konstruktionen byggde på antagandet om ett utbrett fusk. Genom strikta tidsgränser och hårdare krav skulle man tvinga folk tillbaka till jobbet.

Verkligheten var mer komplicerad än så. Faktum var att sjuktalen hade sjunkit i fem års tid innan reglerna skärptes. De sjukskrivna var sjuka på riktigt. Det visade sig inte minst när mer än hälften av dem som utförsäkrades i första vändan var tillbaka i sjukskrivning inom ett år. Av dem som utförsäkrades en andra gång kom 70 procent tillbaka.

Det blev uppenbart att det fanns en kategori som behövde mycket stöd och hjälp för att komma tillbaka i arbete. Men istället för att satsa mer på rehabilitering gör regeringen tvärtom. De drar ner på företagshälsovården. Och istället för att ställa högre krav på arbetsgivarna att ta ansvar för de anställdas rehabilitering har kraven gradvis minskats.

Nu är sjuktalen tillbaka på samma nivå som när reglerna skärptes 2008. Kostnaden för sjukfrånvaron stiger.

Resultatet av reformen för tusentals långtidssjukskrivna har blivit sämre ekonomi, sämre möjligheter till rehabilitering och mindre chanser att komma tillbaka i arbete.

Alltfler faller nerför trappan som uppkallats efter socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). "Kristerssons trappa" har tre steg: sjukpenning, utförsäkring, socialbidrag. Det är ett hårt fall för individen, men även för kommunerna som får ta stöten när socialbidragskostnaderna skenar.

Att kalla regeringens sjukförsäkringspolitik misslyckad är en underdrift. Haveri är ett bättre ord.