Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fall av Hepatit A upptäckt på asylboende

En 14-årig asylsökande i länet insjuknade för en tid sedan akut i Hepatit A.
De runt omkring omhändertogs och fallet orsakade ingen vidare smittspridning.
– Generellt sett är smittrisken låg. Men man vill ju att hälsosamtalen kommer till stånd så snabbt som möjligt vid ankomsten, säger Staffan Sylvan, biträdande smittskyddsläkare på Region JH.

Nyligen påträffades det första fallet av Hepatit A på asylboende i länet. Hepatit A klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landsting eller region och till Folkhälsomyndigheten.

– Det var en 14-årig pojke som akut insjuknade i Hepatit A. Han hade kommit via Tyskland och sannolikt smittats under resan till Sverige. Han insjuknade när han hade anlänt till Sverige. Vi omhändertog de som var runt pojken så det blev ingen smittspridning, konstaterar Staffan Sylvan, biträdande smittskyddsläkare på Region JH.

Hepatit A – även kallad smittsam gulsot – är en leversjukdom som orsakas av virus som man får i sig via mat eller dryck. I Sverige är den sällsynt. Ungefär 100 fall rapporteras varje år varav hälften smittats utomlands.

Däremot är den mer vanligt förekommande i en del av de länder som asylsökande till Sverige och länet för närvarande kommer från.

– Den finns endemiskt i de här länderna som våra asylsökande kommer i från. Det vill säga den sprids hela tiden bland barnen, säger Staffan Sylvan.

Men när den sprids bland barn är det en lindrig sjukdom.

– Är det över huvud taget några symptom så är det mest en diarrésjukdom. De blir inte gula och får inte gulsot som vuxna får om de blir smittade, säger Sylvan.

När man väl haft Hepatit A så är man immun resten av livet. Problemen uppstår när vuxna personer kommer i kontakt med barn som nyligen varit i riskländer.

– Då kan barnen sprida via avföring till förskolepersonal. Det är inte alls ovanligt att personal insjuknar med symptom av Hepatit A, säger Staffan Sylvan.

Hur ser risken ut för att Hepatit A ska spridas?

– Generellt sett är smittrisken låg. Men man vill ju att hälsosamtalen kommer till stånd så snabbt som möjligt vid ankomsten. Framför allt när det gäller barnen. Så att man kan se hur de mår och vilket vaccinationsskydd de inte har så man kan komplettera det. De vuxna är ju ofta immuna och är inte smittbärare, säger Staffan Sylvan.

Folkhälsomyndighetens generella bedömning av att asylsökande ska sprida infektionssjukdomar är låg.

Hepatit A

Hepatit A orsakas av ett virus som ger en inflammation i levern. Oftast får man i sig viruset med mat eller dryck.

Om man har hepatit A kommer viruset ut med avföringen, och om man inte tvättar händerna noga efter toalettbesök kan smittan föras vidare till mat eller vatten. I vatten kan viruset överleva länge och finns ibland i till exempel ostron och musslor som levt i vatten där smittan finns.

Sjukdomen går över av sig själv efter några veckor. De flesta blir helt friska, men man kan vara trött en lång tid efteråt.

Har man en gång haft Hepatit A kan man aldrig få den igen. Man blir alltså immun.

Det är bara människor som kan få sjukdomen.

Källa: Vårdguiden